University of Twente Student Theses

Login

Op weg van inkoop-gestuurd naar productie-gestuurd : Verbetering van de grip op de kosten van het materiaalverbruik op de operatieafdeling van het Deventer Ziekenhuis.

Kuiper, D. J. (2016) Op weg van inkoop-gestuurd naar productie-gestuurd : Verbetering van de grip op de kosten van het materiaalverbruik op de operatieafdeling van het Deventer Ziekenhuis.

[img] PDF
8MB
Abstract:Het Deventer Ziekenhuis heeft in de afgelopen jaren gemerkt dat er onvoldoende grip is op de kosten van het materiaalverbruik op de operatieafdeling. Dit zorgt ervoor dat het voor de manager van deze afdeling erg lastig is om budgetverschillen te verklaren. Het ziekenhuis wil daarom gaan werken met variabele budgetten voor de kosten van het materiaalverbruik. Dit houdt in dat de budgetten aangepast worden op basis van de operatieaantallen, oftewel naarmate de hoeveelheid operaties wijzigt. Om dit te realiseren is het nodig dat er inzicht komt in de relatie tussen de kosten van het materiaalverbruik en de productie, de operaties. Dan kan het ziekenhuis de gemiddelde kosten van het materiaalverbruik van een operatiesoort bepalen. De kosten worden in het financiële systeem niet gekoppeld aan operatiesoorten, maar worden op artikelniveau verdeeld over verschillende grootboekrekeningen. Het is dus momenteel niet mogelijk om vanuit het financiële systeem de gemiddelde kosten van het materiaalverbruik te bepalen voor een operatiesoort. Ik heb een model ontwikkeld waarmee het Deventer Ziekenhuis dit wel kan doen, door gegevens uit het ziekenhuisinformatiesysteem te koppelen aan gegevens uit het financiële systeem.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:01 general works, 85 business administration, organizational science
Programme:Industrial Engineering and Management BSc (56994)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/70398
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page