University of Twente Student Theses

Login

“Ik ben voor mezelf denk ik best wel een beetje hard”, maar “ik heb ook het gevoel dat ik het goed heb gedaan” : een kwalitatief onderzoek naar de ervaren zelfcompassie bij partners van kankerpatiënten tijdens het ziekteproces

Kappel, Taleke (2016) “Ik ben voor mezelf denk ik best wel een beetje hard”, maar “ik heb ook het gevoel dat ik het goed heb gedaan” : een kwalitatief onderzoek naar de ervaren zelfcompassie bij partners van kankerpatiënten tijdens het ziekteproces.

[img] PDF
742kB
Abstract:Achtergrond: De mantelzorg bij een diagnose met kanker wordt niet zelden overgenomen door de partner. Dit kan ten koste van de eigen gezondheid en welbevinden gaan. Zelfcompassie zou mogelijk de negatieve effecten op de partner tegen kunnen gaan en als een evidence-based element voor een steunende interventie dienen. Het doel van dit onderzoek was te achterhalen op welke manier partners van kankerpatiënten tijdens het ziekteproces zelfcompassie ervaren . Methode: 16 al bestaande interviews met partners van kankerpatiënten werden op een kwalitatieve en exploratieve manier in Atlas.ti op zelfcompassie geanalyseerd. Gebaseerd op de Self-Compassion Scale (SCS) werd door een deductief-inductief analyseproces een codeerschema ontwikkeld, dat bestond uit de tegenovergestelde elementen zelfvriendelijkheid versus zelfkritiek, gedeelde menselijkheid versus isolatie en mindfulness versus overidentificatie. Resultaten: De meeste partners blijken zelfvriendelijk, mindful en zelfkritisch te zijn en ervaren weinig isolatie, overidentificatie en gedeelde menselijkheid. Conclusie en discussie: De tegenovergestelde elementen van zelfcompassie sluiten elkaar niet per definitie uit. De partners moeten continu een evenwicht vinden in de vervulling van hun eigen behoeften en de behoeften van hun zieke partner. Een modulaire interventie zou steun kunnen bieden. Bij onderzoek naar zelfcompassie zou naar alle zes elementen van zelfcompassie apart moeten worden gekeken.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/70867
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page