University of Twente Student Theses

Login

Zicht op Twentse samenwerking : De informatierelatie tussen Twentse gemeenteraadsleden en Twentse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Velderman, W.J. and Pikula, B and Limbeek, H.J.M.J. van and Zomer, K (2016) Zicht op Twentse samenwerking : De informatierelatie tussen Twentse gemeenteraadsleden en Twentse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

[img] PDF
888kB
Abstract:Gemeenten werken op steeds meer terreinen met elkaar samen. Gemeenteraden hebben hierin een kaderstellende- en controlerende rol. Onderzoek heeft uitgewezen dat raadsleden het gevoel hebben dat zij bij intergemeentelijke samenwerkingsvormen op afstand staan. De bestuurlijke informatievoorziening zou dit gevoel kunnen beïnvloeden. De onderzoeksvraag luidt: ‘’Hoe dient de bestuurlijke informatievoorziening van Twentse intergemeentelijke samenwerkingsvormen gefaciliteerd te worden om zicht te krijgen op de samenwerking, vanuit het perspectief van een Twents gemeenteraadslid?’’. Om de informatiebehoefte per samenwerking te peilen en de huidige bestuurlijke informatievoorziening zo goed mogelijk te begrijpen zijn zowel raadsleden als samenwerkingsverbanden geraadpleegd. Alle leden van de 14 Twentse gemeenteraden zijn gevraagd de enquête in te vullen; dit zijn 348 raadsleden. De respons op de enquête was 217, hiervan zijn zo’n 22 respondenten commissieleden of fractieondersteuners. De enquête had betrekking op de publiekrechtelijke samenwerkingsverbanden van de veertien gemeenten. Deze 19 samenwerkingsverbanden zijn allen benaderd voor een interview. Met 16 van hen is een interview afgenomen. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenteraadsleden zich via fysieke bijeenkomsten informeren over samenwerkingsverbanden. Door het bezoeken van een bijeenkomst komen raadsleden in contact met andere Twentse raadsleden. Er is behoefte geconstateerd aan zicht op het besluitvormingsproces van een regionale samenwerking. De projectgroep doet twee aanbevelingen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Twentse griffiers, Losser, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration, 89 political science
Programme:Management Society and Technology BSc (56654)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/71001
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page