University of Twente Student Theses

Login

Wat zijn factoren in projectmanagement die uitloop veroorzaken in grootschalige IT-projecten en hoe kunnen deze voorkomen worden door beter management van projecten?

Beurden, L.W. van (2016) Wat zijn factoren in projectmanagement die uitloop veroorzaken in grootschalige IT-projecten en hoe kunnen deze voorkomen worden door beter management van projecten?

[img] PDF
913kB
Abstract:Het is bekend dat uitloop een veelvoorkomend fenomeen is in projectmanagement, er zijn tal van onderzoeken naar gedaan. Echter, een integrale benadering om projectuitloop te analyseren ontbreekt nog. Dit is een gemis, want er is onvoldoende zicht op dit fenomeen en vooral ook waarom projecten, na zo veel onderzoek, nog steeds uitlopen. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: Wat zijn factoren in projectmanagement die uitloop veroorzaken in grootschalige IT-projecten en hoe kunnen deze voorkomen worden door beter management van projecten? In dit kwalitatieve onderzoek wordt er dieper ingegaan op de eerder gedane onderzoeken betreffende uitloop van grootschalige IT-projecten en worden deze gespiegeld aan twee praktijksituaties. Flyvbjerg (2009, 2010) maakt onderscheid in vier soorten verklaringen voor uitloop: Technische, Psychologische, Economische en het Politieke aspect. Uit de praktijksituaties komt naar voren dat er veelal vooringenomenheid plaatsvindt doordat betrokkenen een te optimistische kijk op het project hebben en de opdrachtgever en opdrachtnemer niet altijd op een lijn zitten. Gedeeltelijk wordt dit bewust gedaan door de (potentiële) opdrachtnemers, want op papier betere projecten worden eerder geselecteerd. Wanneer de werkgever zich hier ook van tevoren bewust van is, kunnen er realistischer prognoses opgesteld worden, waardoor de daadwerkelijke projectduur dichterbij de voorspellingen komt te liggen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Unknown organization, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:International Business Administration BSc (50952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/71090
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page