University of Twente Student Theses

Login

Ontwerp van een interactief product dat de zelfstandigheid van mensen met een verstandelijke beperking in het dagelijks leven vergroot door gebruik te maken van gedragsverandering en sociale beinvloeding

Starmann, L.C. (2016) Ontwerp van een interactief product dat de zelfstandigheid van mensen met een verstandelijke beperking in het dagelijks leven vergroot door gebruik te maken van gedragsverandering en sociale beinvloeding.

[img] PDF
5MB
Abstract:Mensen met een cognitieve beperking (vervolgens cliënt genoemd) staan elke dag voor een aantal moeilijke situaties waarbij ze hulp, ondersteuning en aandacht nodig hebben. De sociale omgeving, vooral begeleiders in instellingen of de familie, is verantwoordelijk om deze mensen in het dagelijkse leven te helpen. Deze verminderde zelfstandigheid kan tot frustratie leiden bij de cliënt maar ook tot ruzie tussen de cliënt en de sociale omgeving. Het bedrijf Fresh Idea Factory ontwikkelt nieuwe producten met als doel het verbeteren van de zorg en is geïnteresseerd in de invloed van technologie op sociale relaties. Zo wordt in dit verslag antwoord gegeven op de vraag: “Hoe kan een interactief product de zelfstandigheid van mensen met een verstandelijke beperking in het dagelijks leven vergroten en welke mogelijkheden bieden hierbij gedragsverandering en sociale beïnvloeding?” Voor het beantwoorden van deze vraag en om op zoek te gaan naar een kansrijk product is samengewerkt met een cliënt, representatief voor de doelgroep, en begeleiders van cliënten in zorginstellingen. Hierbij is in het ontwerpproces gebruik gemaakt van observaties, interviews en co-design sessies. Het resultaat is een concept voor een pictoband. De pictoband herinnert de cliënt aan activiteiten die hij moet doen en geeft tegelijkertijd aan hoeveel tijd de cliënt voor de taak heeft. De activiteiten met de bijbehorende tijd van de cliënt worden door de begleider en cliënt samen ingevoerd. De pictoband herinnert de cliënt aan de gemaakte afspraken. Door de pictoband wordt cliënten de mogelijkheid tot meer zelfstandigheid geboden en de relatie met de begeleiders wordt positief beïnvloed. Dit project toont aan hoe belangrijk het is dat de gebruiker in het designproces wordt betrokken om een succesvol product te ontwerpen. De verwachting is dat een helemaal doorontwikkelde pictoband in de toekomst een verrijking zal zijn voor de zorg en het productportfolio van Fresh Idea Factory. Het ontwikkelen van een werkend prototype, dat gebasseerd is op dit concept, en het uitvoeren van een gebruikerstest met dit prototype zullen de volgende stappen zijn voor Fresh Idea Factory. Zo kan ook de sociale beïnvloeding verder onderzocht worden.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:20 art studies
Programme:Industrial Design BSc (56955)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/71309
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page