University of Twente Student Theses

Login

Burgerparticipatie bij Fraude detectie : Een onderzoek naar de percepties bij de Nederlandse burgers in 2014 over de verschillende mogelijkheden om uitkeringsfraude te melden

Sewkaransing, D. (2016) Burgerparticipatie bij Fraude detectie : Een onderzoek naar de percepties bij de Nederlandse burgers in 2014 over de verschillende mogelijkheden om uitkeringsfraude te melden.

[img] PDF
1MB
Abstract:Uitkeringsfraude is een omvangrijk probleem in Nederland en zorgt voor een enorme aanslag op de toch al krappe middelen. Het UWV wil de omvang hiervan reduceren door onder andere burgers in de gelegenheid te stellen om uitkeringsfraude te melden. Dit onderzoek is erop gericht om de percepties van burgers in kaart te brengen over de verschillende mogelijkheden om uitkeringsfraude te melden. De perceptie van burgers over de meldmethoden is voor burgers bepalend of ze al dan niet gebruik zullen maken van de methoden. Globaal gezien kunnen burgers een melding doen van uitkeringsfraude door een brief te schrijven naar het UWV, te bellen naar het fraudemeldpunt of via een speciale internet site. Om de perceptie van burgers in kaart te brengen is gebruik gemaakt van vragenlijsten op basis van gedragsverklaringstheorieën. Gemeten zijn de concepten attitude, subjectieve norm en zelfeffectiviteit. Daarnaast is gekeken naar de invloed van demografische factoren zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau op de keuze van een bepaalde meldmethode. Op basis van de resultaten van de vragenlijsten zijn uiteindelijk enkele aanbevelingen gedaan richting het UWV.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Management Society and Technology BSc (56654)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/71380
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page