University of Twente Student Theses

Login

Light potentieel : een onderzoek naar light rail in Nederland: potentiële nieuwe projecten, gebaseerd op een inventarisatie en successfactoren

Schipper, T.V. (2007) Light potentieel : een onderzoek naar light rail in Nederland: potentiële nieuwe projecten, gebaseerd op een inventarisatie en successfactoren.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Dit rapport geeft de resultaten weer van een onderzoek naar de light railmarkt in Nederland, een markt waar veel kansen liggen. Het onderzoek is als bachelor eindopdracht van de bacheloropleiding Civiele Techniek aan de Universiteit Twente uitgevoerd bij en voor Grontmij. Doel was het in kaart brengen van de mogelijkheden binnen de light railmarkt in Nederland op het gebied van nieuwe of uit te breiden projecten. Uit het onderzoek is een aantal projecten naar voren gekomen, die nu enkel nog een idee zijn of waar hoogstens een verkenning naar is uitgevoerd en die veel potentieel hebben. Dit zijn: • Regiotram Groningen, een koppeling van de nog te bouwen stadstram in Groningen met de regionale nevenlijnen, zodat tramtreinvoertuigen vanuit de regio rechtstreeks de stad in kunnen rijden; • Groningen-Heerenveen, een nieuwe spoorverbinding; • IJmeerverbinding, een light railverbinding tussen Almere en Amsterdam, via het IJmeer. Daarnaast zijn er drie mogelijke verbindingen gevonden met iets minder potentieel, maar die nog wel interessant lijken. Dat zijn: • Amsterdam-Purmerend, een nieuwe light railverbinding, bijvoorbeeld door het verlengen van de in uitvoering zijnde Noord/Zuidlijn; • Zandvoort-Haarlem, deze bestaande heavy railverbinding kan omgezet worden in light rail; • Arnhem-Apeldoorn, er kan een rechtstreekse verbinding tussen beide steden worden gecreeerd door een boog aan te leggen voor Zutphen of door de spoorlijn Dieren-Apeldoorn te reactiveren. Om tot deze resultaten te komen is de markt geïnventariseerd, onder andere met behulp van interviews. Daarnaast zijn er zesentwintig succesfactoren bepaald, op basis van een literatuuronderzoek en de interviews. Vervolgens is geanalyseerd welke van de mogelijke projecten ook echt potentieel hebben. Uit de analyse van zeventien projecten zijn de hierboven genoemde projecten naar voren gekomen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/71522
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page