University of Twente Student Theses

Login

Explosief Practicum : het ontwerpen van een serie reproduceerbare en valide testen voor een practicumdag explosie effecten

Kaam, M.P.J. (2006) Explosief Practicum : het ontwerpen van een serie reproduceerbare en valide testen voor een practicumdag explosie effecten.

[img] PDF
6MB
Abstract:Dit onderzoek is een eindstudie, geschreven voor de promotie tot officier bij het Wapen der Genie aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) te Breda en het afronden van de Bachelor opleiding Civiele Techniek aan de Universiteit van Twente. Deze eindstudie is geschreven in samenwerking met de Koninklijke Militaire School te Brussel (België). Het onderzoek is gericht op een serie ontwikkelde practicumproeven voor personen die geen of geringe kennis hebben van explosie-effecten. Voor dit onderzoek is een literatuurstudie naar explosie-effecten, mechanica en constructieleer gedaan. Vervolgens zijn drie proeven ontworpen die aansluiten bij kernonderwerpen uit de theorie over explosie-effecten. Deze proeven zijn een opstelling voor het bepalen van de piekoverdruk van een schokgolf, een opstelling voor de belastingverdeling op een constructie en een opstelling voor het vervormen van diverse profielen. De proeven zijn getest en de resultaten zijn geanalyseerd. Bij de analyse is gelet op de reproduceerbaarheid van een testopstelling. Er wordt gekeken of een testopstelling continu dezelfde uitkomst geeft, of deze voor herhaling vatbaar is. Er is ook gekeken naar de validiteit van een testopstelling, waarbij de resultaten worden getoetst aan de vooraf gedane verwachting. De mate van reproduceerbaarheid en validiteit bepalen of een testopstelling geschikt is als practicumproef. Er zijn drie goede illustratieve practicumproeven ontwikkeld die eenvoudig zijn en weinig voorbereiding nodig hebben. Het bepalen van de piekoverdruk in de eerste proef is goed voorspelbaar. De eerste proef sluit goed aan bij het beoogde leerdoel en laat duidelijk zien dat de uitgangspositie van de springstof een grote invloed heeft op de uitwerking. Het bepalen van de dynamische belasting op een constructie is in de tweede proef erg goed te voorspellen en meetresultaten laten duidelijk het drukverloop op de constructie zien. Er zijn voor de derde proef veel vorderingen gemaakt. Voor deze proef zijn veel testen ontwikkeld waaruit belangrijke lessen zijn getrokken. Na diverse proefmodellen is het goed gelukt om een vervormingproef te ontwikkelen die voor reproduceerbare uitwijkingen zorgt.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/71779
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page