University of Twente Student Theses

Login

De nieuwe reis van Oad bedrijfskleding : Productontwikkeling voor Oad reizen gemaakt van oude bedrijfskleding, in opdracht voor Stichting Texperium

Boekema, J. (2011) De nieuwe reis van Oad bedrijfskleding : Productontwikkeling voor Oad reizen gemaakt van oude bedrijfskleding, in opdracht voor Stichting Texperium.

[img] PDF
9MB
Abstract:In deze bacheloropdracht staat de ontwikkeling van producten, gemaakt van gerecycled textiel, centraal. De opdracht werd uitgevoerd bij Stichting Texperium, een innovatiecentrum voor hoogwaardige herverwerking van textiel. Texperium werkt samen met de Frankenhuisgroep die verantwoordelijk is voor het recyclen en vernietigen van textiel. Texperium probeert met bedrijven die textielafval laten recyclen producten te ontwikkelen van het verkregen gerecycled textielvezel. Een van de bedrijven waarmee Texperium werkt isOad Reizen. Een grote allround reisorganisatie met veel werknemers. Een groep werknemers, de reisleiders en het baliepersoneel, heeft nieuwe bedrijfskleding gekregen. De oude bedrijfskleding is ingezameld en zal vernietigd worden bij Frankenhuis. Frankhuis vervezeld deze bedrijfskleding. Texperium ontwerpt voor Oad Reizen producten die van deze vezels gemaakt kunnen worden. In hoofdstuk 1 worden de bedrijven, Texperium, Frankenhuis en Oad Reizen nader toegelicht. Frankenhuis en Texperium zijn onderdeel van een groter geheel, de textiel(recylcling)keten. In hoofdstuk 2 wordt de huidige textielketen van Nederland besproken. Ook worden er een aantal problemen uit de textielbranche besproken, zoals stijgende grondstof prijzen en de Samenvatting 6 7 belasting voor het milieu. Tijdens de bacheloropdracht is duidelijk geworden dat veel textielbedrijven in Nederland een andere, meer duurzame weg proberen in te slaan. Dit wordt beschreven in 2.3. Textiel is een vak apart. Daarom wordt in hoofdstuk 3 de inleiding in de textiel beschreven. Hierin komen grondstoffen, productie, recyclingstechnieken en materiaalonderzoek aan bod. In overleg met Oad zijn er productideeen ontwikkeld en conceptrichtingen uitgewerkt. Dit is te vinden in hoofstuk 4. De uiteindelijke producten die verder uitgewerkt zijn, zijn te zien in Hoofdstuk 5, de reisbescheidenmap, het telefoonhoesje (Hoofdstu 6), de gadget (Hoofdstuk 7) en de agendahanger (Hoofdstuk 8). In hoofdstuk 9 wordt de productie beschreven. De producten zullen gemaakt worden van nonwovenstof, gemaakt in Duitsland. De producten zullen in elkaar gezet worden door ReShare van het leger des Heils. De reisbescheidenmap en telefoonhoesje zullen daadwerkelijk in productie gaan. Daarom zijn daarvan aan het eind van de opdracht de werktekeningen en bijbehorende fournituren uitgewerkt en uitgezocht. Deze zijn te vinden in hoofdstuk 10 De verwachting is dat de producten in september gemaakt zullen worden. Hoofdstuk 11 sluit af met de conclusie en aanbevelingen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:20 art studies
Programme:Industrial Design BSc (56955)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/72205
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page