University of Twente Student Theses

Login

Integreren kun je leren : maar hoe leer je het begrijpen? : een alternatieve introductie op de onbepaalde integraal voor middelbare scholieren met wiskunde B; is er een eenvoudig, inzichtelijk en bruikbaar alternatief op zomaar 'anti-differentiëren' mogelijk?

Knapen, T. (2017) Integreren kun je leren : maar hoe leer je het begrijpen? : een alternatieve introductie op de onbepaalde integraal voor middelbare scholieren met wiskunde B; is er een eenvoudig, inzichtelijk en bruikbaar alternatief op zomaar 'anti-differentiëren' mogelijk?

[img] PDF
1MB
Abstract:In dit onderzoek staat het conceptuele begrip rondom het onderwerp integreren centraal. Aan bod komen bijvoorbeeld vragen als: "Wat is nu eigenlijk een integraal?" of "Wat beschrijft een primitieve functie". Dit zijn allicht ietwat abstracte vragen, maar het stilstaan bij dit soort vragen lijkt me alleszins van belang om het kennisniveau van leerlingen naar een hoger niveau te tillen. Het onderzoek is gemotiveerd vanuit het idee dat de conceptuele kennis van integreren onvoldoende belicht wordt in het middelbaar onderwijs van wiskunde B. Vaak is er toch een focus op het toepassen van de calculushoofdstelling. Naast vele andere zaken, komt in dit onderzoek juist aan bod hoe deze 'truc' tot stand komt, hoe deze begrepen kan worden, en wat het toepassingsbereik ervan is. Al dit soort conceptuele aspecten rondom het onderwerp integreren is in het eerste deel van het verslag zo illustratief mogelijk beschreven. Daarnaast is er ook stilgestaan bij de dimensie van de leerling en docent. Zo is geïnventariseerd hoe het gesteld is met de conceptuele kennis van leerlingen met betrekking tot het onderwerp integreren. Ook is docenten gevraagd om hun visie te geven over de algemene toepasbaarheid van illustratieve aspecten uit het eerste deel van het verslag. Uit dit alles komt naar voren dat de conceptuele kennis van integreren bij leerlingen veelal erg beperkt is, en dat illustratieve aspecten uit dit verslag mogelijk van meerwaarde kunnen zijn om hier verbetering in aan te brengen.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:31 mathematics, 81 education, teaching
Programme:Science Education and Communication MSc (60708)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/72390
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page