University of Twente Student Theses

Login

Verbetering van de nauwkeurigheid van het elektromagnetische chirurgische navigatiesysteem bij endonasale endoscopische chirurgie middels een non-invasieve alternatieve matching methode voor de surface matching methode

Gils, N.D.M. van and Kappe, K.O. and Nieuwenhof, H.B. van den and Sieswerda, J.J. (2017) Verbetering van de nauwkeurigheid van het elektromagnetische chirurgische navigatiesysteem bij endonasale endoscopische chirurgie middels een non-invasieve alternatieve matching methode voor de surface matching methode.

[img] PDF
2MB
Abstract:Doel Verbetering van de nauwkeurigheid van het Brainlab Kick® EM navigatiesysteem middels een non-invasieve matching methode op basis van anatomische landmarks ten opzichte van surface matching bij endoscopische neus-, neusbijholte- en schedelbasischirurgie. Methode In het hoofd van een Thiels lichaam zijn intranasale targets, een bitje met fiducials en externe fiducials aangebracht waarvan vervolgens een CT-scan is gemaakt. Fixed point matching, surface matching en matching middels een aangemeten bitje voor en na herplaatsing zijn uitgevoerd om vervolgens de gemiddelde target registration error (TRE) en gemiddelde root mean square (RMS) van de TRE te bepalen. Aan de hand van een Matlab simulatie zijn de nauwkeurigheden van chirurgische navigatie van verschillende fiducial configuraties op een masker en een bitje met elkaar vergeleken. Resultaten De gemiddelde TRE van fixed point matching, surface matching, matching middels het bitje voor herplaatsing en na herplaatsing waren respectievelijk 0,946 ± 0,229 mm, 3,114 ± 0,349 mm, 1,841 ± 0,157 mm en 2,194 ± 0,306 mm. De gemiddelde RMS waren respectievelijk 1,054 ± 0,231 mm, 3,207 ± 0,408 mm, 1,895 ± 0,202 mm en 2,269 ± 0,100 mm. Een matching procedure middels een alternatieve structuur bestaande uit een combinatie van een bitje met een masker, beide voorzien van fiducials, leidt tot een zo nauwkeurig mogelijke toepassing van het Brainlab Kick® EM navigatiesysteem tijdens endoscopische neus-, neusbijholte- en schedelbasischirurgie. Conclusie Een alternatieve structuur in de vorm van een bitje, eventueel in combinatie met een masker, die beide van fiducials zijn voorzien, als non-invasieve reproduceerbare matching methode leidt tot een verbeterde nauwkeurigheid van het Brainlab Kick® EM navigatiesysteem bij endoscopische neus-, neusbijholte- en schedelbasischirurgie ten opzichte van surface matching.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine, 50 technical science in general
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/72565
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page