University of Twente Student Theses

Login

Aanbesteden en relatieve beoordeling: Een goed huwelijk? Een theoretische en empirische studie van veelgebruikte relatieve scoringsmethodes voor gunningscriteria voor supplier selection

Engh, G.W.F. van den (2017) Aanbesteden en relatieve beoordeling: Een goed huwelijk? Een theoretische en empirische studie van veelgebruikte relatieve scoringsmethodes voor gunningscriteria voor supplier selection.

[img] PDF
1MB
Abstract:Het is voor de Nederlandse publieke sector verplicht om Europese aanbestedingen te gunnen door gebruik te maken van de economisch meest voordeligste inschrijving (EMVI). Hierbij scoort men de inschrijvers op de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Wanneer de aanbesteder gebruik maakt van de EMVI methode, kan hij ervoor kiezen om prijs- en kwaliteit afzonderlijk te scoren. Prijs- en kwaliteit krijgen een wegingsfactor toegewezen. De gewogen scores voor prijs en kwaliteit bepalen vervolgens de totaalscore. Voor de prijsbeoordeling wordt vaak een relatieve scoringsmethode gebruikt. Hier wordt de score voor een inschrijver beoordeeld aan de hand van de laagste prijs geboden door hemzelf, of een alternatieve inschrijver. Vanuit de wetenschap is meermaals het advies gegeven om geen gebruik te maken van relatieve scoringsmethodes. Mede vanwege het optreden van rank reversal. Dit is een fenomeen dat optreedt wanneer de inschrijver met de laagste prijs zich terugtrekt na het scoringsproces. Relatieve scoringsmethodiek wordt echter nog veelvuldig toegepast, omdat er in de praktijk een gebrek aan inzicht is in de frequentie waarmee rank reversal kan optreden is bij gebruik van relatieve beoordelingsmethodiek. Deze scriptie laat zien dat relatieve beoordeling bezwaarlijk is en niet gebruikt dient te worden.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:31 mathematics, 85 business administration, organizational science
Programme:Industrial Engineering and Management BSc (56994)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/73042
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page