University of Twente Student Theses

Login

Vergelijking van de behandelresultaten van een verslavingsbehandeling tussen cliënten met een comorbiditeit van verslaving en PTSS en cliënten zonder PTSS.

Gerritsen, E.W.F (2017) Vergelijking van de behandelresultaten van een verslavingsbehandeling tussen cliënten met een comorbiditeit van verslaving en PTSS en cliënten zonder PTSS.

[img] PDF
354kB
Abstract:Introductie: Verslaving aan een middel komt binnen de Nederlandse volwassen bevolking op de derde plaats van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Geschat wordt dat één op de drie personen met een verslaving tevens een PostTraumatische StresStoornis (PTSS) heeft. In het huidige onderzoek wordt er gekeken naar het verschil in behandeluitkomst van een verslavingsbehandeling tussen personen met een comorbiditeit van verslaving en PTSS in vergelijking met personen die geen PTSS hebben. Methode: Voor het onderzoek zijn de ROM gegevens van personen die een verslavingsbehandeling hebben gevolgd bij Tactus gebruikt (N = 100). General Linear Model repeated measures werden gebruikt om het verschil tussen beide groepen te analyseren. Resultaten: Er blijkt een marginaal significant interactie effect te zijn voor het verschil binnen beide groepen in afname van gebruik over tijd F(2,190) = 2.667, p = 0.072 en een significant interactie effect binnen de groepen in afname van psychiatrische symptomen over tijd F(2,46) = 5.382, p = 0.008. De afname van psychiatrische symptomen is hierbij sterker voor personen met PTSS. Conclusie: Personen met PTSS hebben ten aanzien van verslavingsklachten evenveel voordeel van een verslavingsbehandeling. Tevens is gebleken dat personen met PTSS na behandeling een hoger niveau hebben van resterende klachten van psychiatrische symptomen.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74021
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page