University of Twente Student Theses

Login

ADHD en welbevinden : een systematisch literatuuronderzoek naar positieve psychologische interventies bij mensen met ADHD en de effecten ervan op het welbevinden. Een systematisch literatuuronderzoek naar positieve psychologische interventies bij mensen met ADHD en de effecten ervan op het welbevinden.

Yakar, F. (2017) ADHD en welbevinden : een systematisch literatuuronderzoek naar positieve psychologische interventies bij mensen met ADHD en de effecten ervan op het welbevinden. Een systematisch literatuuronderzoek naar positieve psychologische interventies bij mensen met ADHD en de effecten ervan op het welbevinden.

[img] PDF
243kB
Abstract:Doel: Naast de huidige klachtgerichte interventies voor mensen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), kunnen interventies gericht op het vergroten van het welbevinden helpen om de geestelijke gezondheid te bevorderen. Geestelijke gezondheid houdt namelijk rekening met zowel de klachten als het welbevinden. Er is echter weinig bekend over interventies die gericht zijn op het vergroten van welbevinden bij mensen met ADHD. Het doel van dit onderzoek is om hier meer inzicht over te verkrijgen door middel van een systematisch literatuuronderzoek. Methode: Er werd in drie databases gezocht naar geschikte literatuur. Dit systematische literatuuronderzoek werd opgesteld en uitgevoerd volgens de Preferred Reporting Items for Systematics reviews and Meta-Analyses (PRISMA). Resultaten: In totaal werden acht studies in het huidige systematische literatuuronderzoek geïncludeerd. Een studie liet een positief effect zien op het emotioneel welbevinden, twee studies lieten een positief effect zien op het sociaal welbevinden en zes studies lieten een positief effect zien op het psychologisch welbevinden. Discussie: Uit dit systematische literatuuronderzoek komt naar voren dat positieve psychologische interventies geschikt zijn om het welbevinden te vergroten van mensen met ADHD. Er is meer onderzoek nodig om gegronde uitspraken te kunnen doen over de invloed van positieve psychologische interventies voor mensen met ADHD.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74250
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page