University of Twente Student Theses

Login

The power of yoga : Effect van een kortdurende yoga-interventie op klachten (stress en psychopathologie) en krachten (welbevinden en zelfcompassie).

Westerman, M. (2017) The power of yoga : Effect van een kortdurende yoga-interventie op klachten (stress en psychopathologie) en krachten (welbevinden en zelfcompassie).

[img] PDF
574kB
Abstract:Deze studie onderzoekt het effect van een yoga-interventie op het verminderen van psychopathologie (angst en depressie) en stress, en het vergroten van krachten (welbevinden en zelfcompassie), en onderzoekt de relatie tussen psychopathologie en stress, en krachten. Daarnaast onderzoekt deze studie het mogelijke mediërende effect van zelfcompassie op de relatie tussen psychopathologie en stress, en krachten om het mogelijke werkingsmechanisme van yoga te onderzoeken. In dit onderzoek werd een drieweekse yoga-interventie uitgevoerd om het effect van de interventie op het verminderen van psychopathologie en stress te bestuderen en de krachten van een groep jongvolwassenen te verhogen. Uit de resultaten blijkt dat na de yoga-interventie het stressniveau van de deelnemers is verminderd evenals de mate van psychopathologie. Daarnaast is het niveau van welbevinden en zelfcompassie van de deelnemers verhoogd. Tevens is een verband gevonden tussen de klachten psychopathologie en stress en de krachten welbevinden en zelfcompassie. Een afname in stress gaat gepaard met vermindering van psychopathologie en een toename van welbevinden gaat gepaard met een toename in zelfcompassie. Uit deze studie blijkt dat een kortdurende yoga-interventie geschikt is voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Het verhoogt het niveau van welbevinden en zelfcompassie, en vermindert psychopathologie en stress.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74282
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page