University of Twente Student Theses

Login

Positief psychologische interventies : een systematische review over de effectiviteit van bestaande positief psychologische interventies bij schizofrenie

Deterink, Y.M.A. (2018) Positief psychologische interventies : een systematische review over de effectiviteit van bestaande positief psychologische interventies bij schizofrenie.

[img] PDF
898kB
Abstract:Dit onderzoek heeft zich gericht op positief psychologische interventies (PPI’s). Dit zijn in de basis korte en eenvoudige oefeningen, met als doel het bevorderen van het welbevinden. Hoewel PPI’s effectief zijn bevonden bij milde klachten, is er weinig bekend over de effectiviteit van PPI’s bij ernstige stoornissen. Het doel van deze systematische review was onderzoeken wat er bekend is over de effectiviteit van bestaande PPI’s bij schizofrenie. Een systematische zoekstrategie werd uitgevoerd in PubMed, Scopus en PsycInfo. De studies werden geïncludeerd wanneer (1) de studie gericht was op participanten met de diagnose schizofrenie, (2) de studies gingen over de effectiviteit van PPI’s, (3) het design van de studies een single arm studie of experimentele studie betrof, en (4) de studie een peer reviewed wetenschappelijk artikel betrof. Van 3609 studies voldeden vijf studies aan de gestelde in- en exclusiecriteria. Uit de studieresultaten blijkt dat PPI’s leiden toen een toename van welbevinden en daarnaast dat PPI’s symptomen van schizofrenie doen afnemen. Uitkomsten kunnen slechts met grote voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, gezien het feit dat het alleen kleine pilotstudies betreft. Er wordt aanbevolen om in vervolgonderzoek meer goed gepowerde studies met een RCT-design te evalueren waarbij er meer uniformiteit is tussen de studies.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74479
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page