University of Twente Student Theses

Login

Risicoweergave in 4D : onderzoek naar de mogelijkheid om risico’s weer te geven in een 4D model bij het deelproject de Fietsenstalling Stationsplein , in het kader van de Bachelor Eindopdracht

Vossebeld, Niels (2009) Risicoweergave in 4D : onderzoek naar de mogelijkheid om risico’s weer te geven in een 4D model bij het deelproject de Fietsenstalling Stationsplein , in het kader van de Bachelor Eindopdracht.

[img] PDF
1MB
[img] PDF
965kB
Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Op grote, complexe, bouwprojecten is het moeilijk om effectief in vergaderingen met betrokkenen over de risico’s in het bouwproces te praten. Het is namelijk moeilijk om het bouwproces in te beelden. Een 4D model is één manier om het bouwproces toe te lichten en visueel weer te geven. 4D modellen combineren 3D ontwerptekeningen met planningsinformatie in de computer. Daarmee kan een 4D model alle stadia van het bouwproces in tijd en ruimte weergeven. Dit rapport doet verslag van het onderzoek naar de mogelijkheden om risico’s weer te geven in een dergelijk 4D model. Daarbij is tijdens het onderzoek ook gekeken naar het 4D modelgebruik bij Gemeentewerken Rotterdam. Kern van dit verslag is een Engelstalig onderzoeksartikel. Titel van het artikel: ‘A case study on using 4D modeling for risk visualization’. Dit artikel is geschreven voor de conferentie ‘Changing Roles 09’, een conferentie over de veranderende rollen in de bouwwereld. Tijdens de Bachelor Eindopdracht is echter niet alleen dit artikel geschreven, daarom zijn in de bijlage ook twee (concept) eindproducten toegevoegd die zijn geschreven voor Gemeentewerken Rotterdam. Ten eerste een handleiding voor de modelleur waarin wordt toegelicht hoe een 4D model dient te worden gemodelleerd. Deze handleiding kan als een conceptTen tweede een adviesrapport voor projectleiders bij Gemeentewerken Rotterdam. Hier wordt ook verder ingegaan op het 4D modelgebruik bij Gemeentewerken Rotterdam. Daarmee geeft dit verslag een overzicht van de door de auteur uitgevoerde werkzaamheden.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Gemeente Rotterdam, Rotterdam, The Netherlands
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74627
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page