University of Twente Student Theses

Login

Welke factoren hangen samen met het verhogen van welbevinden? : Een onderzoek naar de persoonlijkheid van deelnemers en de gedragingen van hun begeleiders tijdens de e-mailbegeleiding van de zelfhulpcursus ‘Dit is jouw leven’.

Loderus, Z.M. (2018) Welke factoren hangen samen met het verhogen van welbevinden? : Een onderzoek naar de persoonlijkheid van deelnemers en de gedragingen van hun begeleiders tijdens de e-mailbegeleiding van de zelfhulpcursus ‘Dit is jouw leven’.

[img] PDF
742kB
Abstract:In het huidige onderzoek wordt onderzocht of er sprake is van een toename van welbevinden bij deelnemers aan een zelfhulpinterventie met e-mailbegeleiding. Er wordt onderzocht welke gedragingen van begeleiders binnen de e-mailbegeleiding geïdentificeerd kunnen worden en of deze gedragingen en de persoonlijkheid van deelnemers samenhangen met een toename van welbevinden. Er werd gebruik gemaakt van een subsample van 92 deelnemers uit een vorige Randomized Controlled Trial (RCT) naar de effectiviteit van een zelfhulpcursus ‘Dit is jouw leven’. De gedragingen van begeleiders binnen de e-mailbegeleiding zijn geanalyseerd met een kwalitatieve inhoudsanalyse. Met behulp van kwantitatieve data analyse werd onderzocht of welbevinden toeneemt bij de deelnemers en of welbevinden samenhangt met de gedragingen van begeleiders én de persoonlijkheid van deelnemers. Er is sprake van een toename van welbevinden bij de deelnemers na deelname aan de zelfhulpinterventie. Tevens zijn 13 therapeutische gedragingen van begeleiders geïdentificeerd. Geen van de gedragingen vertoonde een significante samenhang met een toename in welbevinden van de deelnemers. Er is geen sprake van een significante samenhang tussen de persoonlijkheid van deelnemers en een toename van welbevinden. Huidig onderzoek heeft een betrouwbaar codeerschema ontwikkeld waarmee inzicht in de aard en omvang van verschillende gedragingen verkregen kan worden.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74655
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page