University of Twente Student Theses

Login

Duurzaam hergebruik van thermische energie : een verkenning tot hergebruik van de thermische energie welke vrij komt bij de hydratatie van heipalen bij de IJB Groep te Lemmer

Taekema, Halbert (2012) Duurzaam hergebruik van thermische energie : een verkenning tot hergebruik van de thermische energie welke vrij komt bij de hydratatie van heipalen bij de IJB Groep te Lemmer.

[img] PDF
2MB
Abstract:IJB Groep is een producent van betonnen heipalen. Er zijn in het verleden grote temperatuurswisselingen waargenomen in de productiehallen van deze betonnen heipalen. Hierbij de wens is uitgesproken om de energie uit deze temperatuurwisselingen te hergebruiken, en daarmee de temperatuurswisselingen te beperken. In dit onderzoek is eerst onderzocht in welke mate er energie vanuit de hydratatie van de heipalen beschikbaar komt alsmede hoe de natuurlike omgeving van invloed is op de thermische gesteldheid van de productiehallen. Na een meetperiode van vier weken blijkt dat er gemiddeld 23.5 GJ aan energie over een periode van 12 uur per dag wordt geleverd als gevolg van hydratatie van het beton. Uit de metingen aan de haltemperatuur is gebleken dat er, gedurende een meetperiode van een maand, 152 uren zijn geweest waarin de haltemperatuur volgens de arbo als warm kon worden bestempeld. Wanneer de overtollige warmte uit de lucht zou worden afgevangen levert dit gemiddeld 241 MJ aan energie op. De gegevens over de beschikbare energie leveren handvaten op basis waarvan de derde onderzoeksvraag is beantwoord. Als antwoord op de vraag welke maatregelen er beschikbaar zijn om de thermische discrepanties te beperken danwel op te heffen zijn twee verschillende oplossingrichtingen aangedragen. Ten eerste wordt het advies gegeven om preventieve maatregelen te nemen. Deze beïnvloeden de bronnen welke de thermische energie leveren of juist onttrekken aan de productiehallen. Als tweede wordt het advies gegeven om reactief de betontemperatuur te oogsten. Het beton is de grootste potentiële bron van energie welke benut kan worden. Voor het oogsten van de warmte zouden bijvoorbeeld de mallen gebruikt kunnen worden of afdekmatten zoals die welke nu in de winter gebruikt worden.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
IJB groep
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering BSc (56952)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74810
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page