University of Twente Student Theses

Login

Sociaalwetenschappelijk onderzoek in het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs : Een onderzoek naar onderwijs in onderzoeksvaardigheden op het Gymnasium Amersfoort Johan van Oldenbarnevelt.

Meer, F.R.L. van der (2018) Sociaalwetenschappelijk onderzoek in het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs : Een onderzoek naar onderwijs in onderzoeksvaardigheden op het Gymnasium Amersfoort Johan van Oldenbarnevelt.

[img] PDF
1MB
Abstract:Aanleiding voor dit onderzoek is een vraag van een gymnasium over hoe deze school het onderwijs in sociaalwetenschappelijke onderzoeksvaardigheden kan versterken. Omdat de basis van het vakgebied maatschappijleer en maatschappijwetenschappen ligt in de sociale wetenschappen, werd verwacht dat elementen uit dit vakgebied hiertoe kunnen worden benut. Dit kan dan mogelijk ook weer bijdragen aan realisatie van de doelen voor het vak maatschappijleer op de school. Dit onderzoek geeft antwoord op de vraag wat uit het vakgebied maatschappijleer en maatschappijwetenschappen de school kan benutten om haar onderwijs in onderzoeksvaardigheden binnen het gammadomein te versterken en wat dat kan bijdragen aan het vak maatschappijleer. Op basis van literatuur is een kader geschetst voor analyse van het huidige onderwijs in sociaalwetenschappelijke onderzoeksvaardigheden op de school. Onderdeel hiervan zijn een studie naar het schoolbeleid, een enquête onder docenten en interviews met leerlingen. Op basis van de geconstateerde verschillen tussen de inzichten uit de literatuur en de waargenomen praktijk op de school, zijn aanbevelingen opgesteld.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Teaching Social Sciences and Humanities in secondary education MSc (68535)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74907
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page