University of Twente Student Theses

Login

Betrokkenheid in het onderwijs : onderzoek naar de relatie tussen betrokkenheid en welbevinden, het sociaal emotioneel gedrag en de prestatie van leerlingen

Guidone, Mandy (2018) Betrokkenheid in het onderwijs : onderzoek naar de relatie tussen betrokkenheid en welbevinden, het sociaal emotioneel gedrag en de prestatie van leerlingen.

[img] PDF
415kB
Abstract:Achtergrond. In het onderwijs wordt veel met positief psychologische interventies gewerkt om leerlingen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een factor daarin is betrokkenheid. Betrokkenheid ontstaat door de interactie tussen een individu en zijn omgeving. In dit literatuuronderzoek werd de relatie tussen betrokkenheid en welbevinden, sociaal emotioneel leren en academische prestatie van basisschoolleerlingen onderzocht. Methode. Een systematisch literatuuronderzoek werd tussen april en mei 2017 uitgevoerd. Er zijn verschillenden zoektermen gebruikt met de “key index” term engagement. Resultaten. Er zijn 15 studies gevonden waarin de relatie tussen betrokkenheid en welbevinden, het sociaal emotioneel leren en de prestatie van leerlingen centraal staat. Er is een positieve relatie tussen de betrokkenheid van leerlingen, hun welbevinden en hun prestatie te zien. Verder is er een positieve effect van het sociaal emotioneel gedrag op de betrokkenheid terug te vinden. De relaties tussen leerlingen, leraren en medestudenten hebben daarbij voorspellende waarde voor het ervaren van betrokkenheid. Discussie. Samenvattend is te zeggen dat betrokkenheid voorspellende waarde heeft voor zowel het welbevinden als voor de prestatie van leerlingen. Daarentegen heeft het sociaal emotioneel gedrag een positief effect op de mate van betrokkenheid die leerlingen in de scholen ervaren. Dit onderzoek geeft een inzicht in de complexe relatie van betrokkenheid met de andere constructen. Desondanks is er nog veel onderzoek nodig om een uitspraak te doen over de effecten en invloeden van betrokkenheid voor het onderwijs.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/74919
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page