University of Twente Student Theses

Login

Wat leidt tot teamprestatie: Onderzoek naar de relatie tussen taakcohesie en teamprestatie en de rol van verbale communicatie als mediator.

Kleinrosenbleck, M.B. (2018) Wat leidt tot teamprestatie: Onderzoek naar de relatie tussen taakcohesie en teamprestatie en de rol van verbale communicatie als mediator.

[img] PDF
1MB
Abstract:Om te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt geven steeds meer organisaties de voorkeur aan werkmethoden die gebaseerd zijn op teamsamenwerking. Het onderzoek gaat na welke factoren tot een hoge mate van teamprestatie leiden door de concepten taakcohesie en communicatie nader te beschouwen. Ten eerste wordt onderzocht of de mate van taakcohesie binnen een team een positieve invloed heeft op teamprestatie. Verder zal meer inzicht worden gegeven over de rol van communicatie door te onderzoeken of de relatie wordt gemedieerd door de ‘totale benodigde spreektijd’ binnen een team en de ‘balans van spreektijd’. In het gekozen ‘cross-sectioneel design’ werden 28 teams die een escaperoom speelden door middel van sociometric badges geobserveerd en achteraf door middel van vragenlijsten bevraagd. Uit de uitgevoerde analyses bleek dat taakcohesie geen significante voorspeller van teamprestatie was en dat noch de ‘benodigde spreektijd’ noch de ‘balans spreektijd’ de relatie medieert. Desondanks hadden teams met een hoge taakcohesie minder totale benodigde spreektijd nodig. Deze bevindingen ondersteunen de veronderstelling dat teams met een hoge taakcohesie een taak-georiënteerde communicatiestijl hebben. Met deze studie werd bevestigd dat taakcohesie in verbinding met communicatie staat en wordt benadrukt meer over het construct taakcohesie te weten te komen in combinatie met andere belangrijke teamkenmerken.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/75176
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page