University of Twente Student Theses

Login

Beïnvloedt uitkomstinformatie de kwaliteitsbeoordeling van een politieverhoor? : Het effect van (on)schuld bij een verhoor zonder bekentenis

Tukkers, B. (2018) Beïnvloedt uitkomstinformatie de kwaliteitsbeoordeling van een politieverhoor? : Het effect van (on)schuld bij een verhoor zonder bekentenis.

[img] PDF
512kB
Abstract:Dit onderzoek kijkt naar de invloed van uitkomstinformatie bij de kwaliteitsbeoordeling van een politieverhoor. De hypothese was dat een politieverhoor waarin een onschuldige verdachte geen bekentenis heeft afgelegd als positiever wordt beoordeeld dan een politieverhoor waarin een schuldige verdachte geen bekentenis heeft afgelegd. Dit werd getoetst door middel van drie condities, namelijk (1) geen bekentenis en geen kennis over de schuld van de verdachte (controleconditie), (2) geen bekentenis maar de verdachte blijkt schuldig te zijn en (3) geen bekentenis en de verdachte blijkt onschuldig te zijn. De participanten kregen een video te zien van een echt politieverhoor. Afhankelijk van de conditie kregen de participanten concreter informatie over de schuld van de verdachte. In de conditie ‘onschuldig’ kregen de participanten een alibi te lezen waardoor hij onschuldig is. In de conditie ‘schuldig’ kregen de participanten te lezen dat al het gevonden bewijs overeenkomt met de verdachte. Vervolgens konden zij door middel van een vragenlijst een kwaliteitsoordeel geven over het verhoor. Er is, op een onderdeel na, geen outcome bias gevonden bij het beoordelen van de kwaliteit van het verhoor. Wel is er een outcome bias gevonden bij het beoordelen van de kenmerken van de verhoorder, waarbij participanten in de conditie ‘schuldig’ de kenmerken positiever beoordelen dan de conditie ‘onschuldig’. De verhoorder krijgt in dit geval onterecht lof voor zijn kenmerken tijdens het verhoor. Deze outcome bias is in de andere richting gevonden dan verwacht. Het niet vinden van de outcome bias bij de andere onderdelen kan gezien worden als een positieve bevinding omdat de verhoorders in het geval dat zij geen bekentenis weten te verkrijgen, niet onterecht kritiek of lof krijgen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/75214
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page