University of Twente Student Theses

Login

Hebben vooroordelen invloed op de keuze van een middelbare school docent om deel te nemen aan verandering : een experiment naar het effect van anchoring op het maken van keuzes

Alausy, A. (2018) Hebben vooroordelen invloed op de keuze van een middelbare school docent om deel te nemen aan verandering : een experiment naar het effect van anchoring op het maken van keuzes.

[img] PDF
716kB
Abstract:In deze studie is onderzocht wat de invloed van bias op de keuze van een docent is, om deel te nemen aan onderwijsvernieuwingen. Er werd verwacht dat anchoring een invloed zou hebben op deze keuze. Verder werd ook verwacht dat demografische kenmerken zoals persoonlijkheid, gender en ervaring een invloed zouden hebben op het verankeringseffect. De steekproef bestond uit 42 docenten (50% man; M = 40 jaar, SD = 12.17) die les geven op een middelbare school. In de experimentele condities kregen de participanten een ontmoedigende anchor of een motiverende anchor manipulatie. Alle participanten kregen twee onderwijs gerelateerde scenario’s te lezen en voltooiden zelfrapportage vragenlijsten van persoonlijkheid en veranderbereidheid. De t-testen geven aan dat er een verschil is in veranderbereidheid tussen de controlegroep en de anchorgroep. De docenten in de motiverende anchorgroep hebben lager gescoord in veranderbereidheid dan de docenten in de controlegroep. Verder geeft een lineaire regressie met backward modelling aan dat docenten die hoog scoren in zorgvuldigheid en vriendelijkheid vatbaarder zijn voor het verankeringseffect. Anchoring kan als een indicator kunnen dienen of een docent mee gaat met de onderwijsvernieuwing. Docenten kunnen door een anchor beïnvloed worden tegenover verandering en dit heeft gevolgen voor de implementatie van vernieuwing.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:81 education, teaching
Programme:Psychology BSc (56604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/75265
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page