University of Twente Student Theses

Login

Medicatiegebruik voor de behandeling van COPD exacerbaties bij COPD patiënten in een zelfmanagement groep en een standaard zorg groep

Marsman, Remco (2018) Medicatiegebruik voor de behandeling van COPD exacerbaties bij COPD patiënten in een zelfmanagement groep en een standaard zorg groep.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Inleiding: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een chronische longziekte. In Nederland hebben ongeveer 600.000 mensen COPD en in 2020 is het de verwachting dat COPD doodsoorzaak nummer drie in de westerse wereld zal zijn. Een belangrijk onderdeel bij de behandeling van COPD patiënten is zelfmanagement. Een studie die onderzoek heeft gedaan naar zelfmanagement is de COPE-III studie. De zelfmanagement interventie heeft geleid tot een kortere duur van COPD exacerbaties en minder opnames voor longklachten. Patiënten hebben ten tijde van de COPE-III studie zelf gerapporteerd welke medicatie ze gebruikten, maar het is van belang om deze medicatie op te vragen bij de apotheken. Dit omdat patiënten met longziekten vaak hun medicatiegebruik verkeerd inschatten. De onderzoeksvraag van dit onderzoek luidt: Welke verschillen zijn er in medicatiegebruik voor de behandeling van COPD exacerbaties bij COPD patiënten met comorbiditeiten tussen een zelfmanagement groep en de standaard zorg groep?
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/75321
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page