University of Twente Student Theses

Login

Wereldburgerschapsvorming bij maatschappijleer : het ontwerpen van een prototype analyse-instrument

Venhorst, L.W.J. (2018) Wereldburgerschapsvorming bij maatschappijleer : het ontwerpen van een prototype analyse-instrument.

[img] PDF
1MB
Abstract:Door de verdere globalisering in de wereld is wereldburgerschapsvorming steeds belangrijker geworden. De vraag is hoe het onderwijs hier aan kan bijdragen. Zeker een vak als maatschappijleer zou wereldburgerschapsvorming kunnen ondersteunen. Toch heerst er onder docenten veel twijfel of zij voldoende bekwaam zijn om hun leerlingen voor te bereiden op wereldburgerschap. Dit onderzoek heeft hierop ingespeeld door een prototype analyse-instrument te ontwikkelen waardoor docenten de mogelijkheid hebben om te inventariseren wat je als docent al doet, ten opzichte van wat er allemaal mogelijk is in het ondersteunen van wereldburgerschapsvorming binnen de doelen van maatschappijleer. Door middel van een literatuuranalyse is gezocht naar overlappende velden tussen wereldburgerschapsvorming en de doelstellingen van maatschappijleer. Deze didactische principes zijn omgezet in een prototype analyse-instrument dat voorgelegd is aan een expert en twee ervaren docenten maatschappijleer. Hierbij werd ook een scoringssysteem bedacht voor het beoordelen van de mate waarin aan deze principes gedaan wordt. De participanten bevestigden een aantal van de gevonden kenmerken uit de literatuur, maar de docenten waren ook kritisch over de haalbaarheid van sommige bevraagde vaardigheden en houdingen. Dit verslag sluit af met een aantal beperkingen en verdere aanbevelingen tot vervolgonderzoek om het onderwerp van wereldburgerschapsvorming bij maatschappijleer verder uit te diepen.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
1993, Enschede, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:02 science and culture in general, 10 humanities in general, 70 social sciences in general, 71 sociology, 81 education, teaching
Programme:Teaching Social Sciences and Humanities in secondary education MSc (68535)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/76258
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page