University of Twente Student Theses

Login

Procesoptimalisatie door IT-artefacten : het verhogen van de bezettingsgraad van de warmhoudkamers bij Tata Steel IJmuiden.

Noteboom, G.N. (2018) Procesoptimalisatie door IT-artefacten : het verhogen van de bezettingsgraad van de warmhoudkamers bij Tata Steel IJmuiden.

[img] PDF
3MB
Abstract:Dit onderzoek heeft plaatsgevonden bij Tata Steel in IJmuiden. Tata Steel produceert, bewerkt en distribueert hoogwaardig staal voor veel verschillende producten. Het onderzoek speelt zich af op de afdeling Afwerken, Opslaan en Verzenden (AOV) bij Tata Steel. In het productieproces van staal worden staalplakken gegoten die vervolgens verwalst worden in de warmband walserij. De afdeling AOV ontvangt de plakken uit de gietmachine, bewerkt ze waar nodig, slaat ze op en verzendt ze naar de warmband walserij. Een speciale staalkwaliteit in deze situatie is “de breukgevoelige plak”, welke breuk geeft bij onder andere ongecontroleerde afkoeling. Om het risico op breuk te verminderen moeten de plakken warm gehouden worden in de daarvoor bestemde warmhoudkamer. Het productievolume van de B-plakken is op dit moment beperkt op de capaciteit van de warmhoudkamers. Met het oog op warme doorzet en energiebesparing bij de warmbandovens is eerder besloten om de warmhoudkamers aan te vullen met daarvoor bestemde vulplakken. Volgens onderzoek levert deze strategie het bedrijf een kostenbesparing van ruim 1 miljoen euro per boekjaar op. Hierbij wordt er uitgegaan van een bezettingsgraad van tenminste 50%. In de praktijk worden de vulplakken vaak niet geplaatst en gebeurt het inplannen van breukgevoelig materiaal niet gestructureerd. Dit komt omdat de variabelen die invloed hebben op de bezettingsgraad van de warmhoudkamers onduidelijk zijn en er bij elke situatie steeds ad hoc wordt gekeken of het plaatsen van vulplakken of inplannen van breukgevoelig materiaal een goede keuze is. De gemiddelde bezettingsgraad is op dit moment 12%. Het onderzoek heeft als doel om de gemiddelde bezettingsgraad naar 33% te verhogen. Wanneer de bezettingsgraad gemiddeld 33% zou worden, zou het een kosten besparing van circa 750.000 euro per jaar opleveren. Deze kostenbesparing komt voort uit verminderd gasverbruik en kortere productietijden in de warmband oven. De hoofdvraag in deze thesis luidt hierom als volgt: “Hoe kan de gemiddelde bezettingsgraad van de warmhoudkamers verhoogd worden naar 33%?”
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:58 process technology
Programme:Industrial Engineering and Management BSc (56994)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/77054
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page