University of Twente Student Theses

Login

Schildklier radiofrequentie ablatie - optimalisatie door 4D echografie : Een onderzoek naar de betrouwbaarheid van volumebepaling door conventionele echografie

Loohuis, Ingmar and Ooms, Anna and Zijp, Timon van (2019) Schildklier radiofrequentie ablatie - optimalisatie door 4D echografie : Een onderzoek naar de betrouwbaarheid van volumebepaling door conventionele echografie.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:De huidige behandeling van benigne schildkliertumoren wordt uitgevoerd met radiofrequente ablatie onder geleiding van 2D ultrasound (US). Het gebruik van 2D US voor het vaststellen van het geableerde volume kan leiden tot een onderschatting, hier is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. Daarom is de centrale vraag in dit onderzoek: ‘Wat is het verschil tussen het volume bepaald met 2D US en sectie, van single-shot radiofrequent geableerde gebieden in varkenslevers, waarbij sectie als standaard wordt beschouwd?’ METHODE Op varkenslever zijn single-shot radiofrequente ablatiegebieden gecreëerd onder geleiding van 2D US. De samples zijn daarna gefixeerd en het volume van het ablatiegebied is bepaald met 2D US en sectie. Om het grensgebied te bepalen tussen geableerd weefsel en niet-geableerd weefsel zijn enkele HE-coupes gemaakt. Met een gepaarde t-toets zijn de volumes van 2D US en sectie met elkaar vergeleken. RESULTATEN Het verschil tussen het volume gemeten middels 2D US en gemeten middels sectie blijkt significant (p<0,001). Het volume gemeten met 2D US is gemiddeld 76% (95%-BI: 72 - 80%) kleiner dan het volume gemeten door middel van sectie. CONCLUSIE 2D US geeft een significante onderschatting van het volume van het ablatiegebied in varkenslevers, vergeleken met sectie als standaard.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
ZGT Hengelo, Hengelo, the Netherlands
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/77143
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page