University of Twente Student Theses

Login

(R,s,Q)-voorraadmodel met frozen period : Een onderzoek naar de optimale voorraadparameters voor een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie

Tromp, G.M. (2019) (R,s,Q)-voorraadmodel met frozen period : Een onderzoek naar de optimale voorraadparameters voor een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie.

[img] PDF
1MB
Abstract:Deze scriptie beschrijft een onderzoek dat is gedaan in een fabriek die voedingsmiddelen produceert. Vanwege afspraken omtrent geheimhouding zal hiernaar worden gerefereerd als bedrijf X. Het onderzoek dient ter afsluiting van de studie Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit van Twente. Het onderzoek vindt plaats op de Supply Chain afdeling van bedrijf X waarbij de voornaamste focus ligt op MRP. Het doel van deze afdeling is het voorkomen van stilstand van productielijnen door een gebrek aan grondstoffen en verpakkingen. Bedrijf X heeft altijd moeite gehad goede controle uit te oefenen over zijn voorraden, om die reden is het ERP-systeem SAP geïmplementeerd. Door de slechte controle over de voorraden werd vaak veel voorraad aangehouden om stilstand van de productielijnen te voorkomen, het magazijn van bedrijf X staat hierdoor regelmatig overvol tot ergernis van de logistieke afdeling. Een bijkomend probleem is dat de productieplanning niet vast is waardoor veel onzekerheid wordt gecreëerd. Met de komst van SAP kan eindelijk controle op de voorraden worden gehouden en kan inzicht worden verkregen in het verbruik van grondstoffen. De grootste wens van bedrijf X is om geschikte voorraadparameters te vinden en de voorraad(waarde) en vooral -ruimte te verlagen om de logistieke afdeling niet te hinderen bij haar dagelijkse werkzaamheden. Hieruit volgt de hoofdvraag van dit onderzoek: “Hoe kan bedrijf X het voorraadbeheer van zijn grondstoffen optimaliseren om tegen een minimale voorraadwaarde en –ruimte productiestilstand door gebrek aan grondstoffen zoveel mogelijk te voorkomen?”
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Industrial Engineering and Management BSc (56994)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/77574
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page