University of Twente Student Theses

Login

De baten van kustverdediging voor buitendijks gebied : een schatting van de sociaal-economische baten van verbeterde kustverdediging voor buitendijks verstedelijkt kustgebied op basis van kentallen

Dam, M.M. van (2007) De baten van kustverdediging voor buitendijks gebied : een schatting van de sociaal-economische baten van verbeterde kustverdediging voor buitendijks verstedelijkt kustgebied op basis van kentallen.

[img] PDF
2MB
Abstract:Om inzicht te krijgen in de omvang van de onderschatting van de baten is een nieuwe methode opgesteld om de sociaal-economische waarden in het kustgebied vast te stellen. Daarvoor worden de baten gepresenteerd als het verlies aan sociaal-economische waarde over een planperiode van 100 jaar. Er is zowel gebruik gemaakt van bestaande methodieken om de schade als gevolg van duinafslag inzichtelijk te maken, als van nieuwe manieren om de economische waarde van de goederen en diensten voortgebracht door de kustzone te kunnen kwantificeren. Een tweetal schademechanismen welke kunnen bijdragen aan de verwachte schade in de kustzone zijn geïntroduceerd. 1) golfoverslag met inundatie van de bebouwde zone tot gevolg, en 2) salt spray waarbij de corrosieve en verziltende werking van zeewater tot schade kan leiden. In combinatie resulteren de mechanismen in grotere schade dan aan de hand van duinafslag alleen verwacht zou worden. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn de onderstaande schadeposten toegevoegd bij het berekenen van de sociaal-economische baten van kustverdediging voor buitendijks kustgebied.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Witteveen + Bos
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Civil Engineering and Management MSc (60026)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/778
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page