University of Twente Student Theses

Login

Een dichtbij gelegen Duits ziekenhuis of een verder gelegen Nederlands ziekenhuis? : Een onderzoek naar de voorkeur van de Nederlandse grensbewoner in een acute situatie.

Kamphuis, M.J.M. (2019) Een dichtbij gelegen Duits ziekenhuis of een verder gelegen Nederlands ziekenhuis? : Een onderzoek naar de voorkeur van de Nederlandse grensbewoner in een acute situatie.

[img] PDF
1MB
Abstract:In geval van een myocardinfarct of een beroerte beïnvloedt elke minuut van vertraging tot de behandeling de gezondheidsuitkomsten van de patiënt. Het blijkt echter dat patiënten met een acute zorgvraag, wonende in het grensgebied, op dit moment met name worden opgenomen in het dichtstbijzijnde beschikbare Nederlandse ziekenhuis, terwijl de afstand tot het dichtstbijzijnde beschikbare Duitse ziekenhuis in sommige gevallen korter is. Dit onderzoek had als doel om de voorkeur en de factoren, die voor de grensbewoners belangrijk zijn bij deze voorkeur, inzichtelijk te maken. Uit de semigestructureerde individuele en groepsinterviews is gebleken dat de onwetendheid, over de manier waarop de zorg in Duitsland is geregeld voor Nederlanders, vaak doorslaggevend is bij de voorkeur die de grensbewoners in eerste instantie uitspraken. De uiteindelijke voorkeur ging daarnaast vaak uit naar het snelst bereikbare ziekenhuis, waarbij de tijdsduur tot de behandeling als de doorslaggevende factor werd aangegeven. Ook kwam naar voren dat de perceptie van de verwijzer belangrijk is. Veel respondenten gaven aan dat hun eigen voorkeur in een acute situatie ondergeschikt is aan de voorkeur van de verwijzer, omdat zij vertrouwen hebben in datgene wat de verwijzer beslist.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Acute Zorg Euregio, Enschede, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:70 social sciences in general
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/78462
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page