University of Twente Student Theses

Login

In welke mate zijn cardiologen zich bewust van de verminderde geschiktheid van de arteria radialis als graft voor een CABG na een CAG of PCI, en in welke mate wordt dit meegenomen bij de keuze voor een toegangsweg?

Kolk, Rachèl van der (2019) In welke mate zijn cardiologen zich bewust van de verminderde geschiktheid van de arteria radialis als graft voor een CABG na een CAG of PCI, en in welke mate wordt dit meegenomen bij de keuze voor een toegangsweg?

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Embargo date:14 July 2069
Abstract:Achtergrond: In de richtlijn voor cardiologen wordt de arteria radialis aanbevolen als toegangsweg voor een coronair angiogram (CAG) of Percutane Coronaire Interventie (PCI). Tegelijkertijd heeft de a. radialis een voorkeur als tweede graft voor een Coronary Artery Bypass Grafting (CABG) operatie bij een volledig arteriële revascularisatie. Echter is de patency van de radialis graft lager wanneer deze al eens gebruikt is voor een trans-radiale CAG of PCI. Het is onduidelijk of cardiologen zich hier bewust van zijn en welke afwegingen zij maken bij de keuze voor de toegangsweg. Methode: Interviews zijn afgenomen bij cardiologen uit verschillende ziekenhuizen in Nederland. Bij de analyse van de interviews zijn kwantitatieve analysemethoden toegepast. Categoriale variabelen zijn vergeleken met de χ² toets, en waar toepasselijk de Fisher’s exact toets. Resultaten en conclusie: Er is in de praktijk onenigheid over de relevantie van de verminderde patency van de a. radialis na een CAG of PCI. Verder zijn de indeling van het cathlab en het bloedingsrisico afwegingen die veel gemaakt worden bij de keuze voor een toegangsweg. Tenslotte lijken het aantal procedures per jaar, of de cardioloog meer of minder neiging tot werken via de a. radialis heeft, en of het gaat om een interventiecardioloog of een algemeen cardioloog van invloed te zijn op de afwegingen die gemaakt worden bij de keuze voor een toegangsweg.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:70 social sciences in general
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/78685
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page