University of Twente Student Theses

Login

Wij redden ons wel… : een verkennend onderzoek naar de verbeteringen in de voorbereiding op rampen in de gemeente Opsterland en Ferwerderadiel na de rampen in Enschede en Volendam

Kammen, Stephan van (2007) Wij redden ons wel… : een verkennend onderzoek naar de verbeteringen in de voorbereiding op rampen in de gemeente Opsterland en Ferwerderadiel na de rampen in Enschede en Volendam.

[img] PDF
1MB
Abstract:In deze scriptie is een antwoord gezocht op de vraag, waarom één gemeente na de rampen in Enschede en Volendam, wel verbeteringen doorvoert in de rampenvoorbereiding en een andere gemeente niet of nauwelijks. Voor het schrijven van deze scriptie, leefde bij mij de verwachting dat Nederlandse gemeenten de twee rampen zouden aangrijpen als praktijkvoorbeelden om van te leren, om vervolgens het geleerde te beoefenen en toe te passen in haar rampenvoorbereiding. Maar al snel groeide bij mij het besef dat dit niet altijd het geval was. Wat ik ontdekte, was dat er gemeenten zijn die na de rampen in Enschede en Volendam erg actief zijn geworden in de voorbereiding op rampen, maar dat er ook gemeenten zijn die na de voornoemde rampen minder actief zijn geworden op dit gebied. De gemeente Opsterland, heeft na de rampen in Enschede en Volendam haar rampenplan volledig herzien. Uit de toetsing van het gemeentelijk rampenplan door de provincie Fryslân blijkt, dat de gemeente Opsterland qua planvorming meer heeftvoorbereid dan wettelijk van haar wordt verlangd. Bovendien organiseert de gemeente jaarlijks rampenoefeningen voor het gemeentelijk personeel, terwijl dit voor de rampen in Enschede en Volendam niet gebeurde1. De gemeente Ferwerderadiel kenmerkt zich daarentegen door magere planvorming op het gebied van rampenvoorbereiding. Ook worden door de gemeente geen rampenoefeningen georganiseerd om het gemeentelijk personeel te beoefenen voor hun rol in de rampenbestrijding. Door middel van deze studie wordt geprobeerd dit verschil te verklaren.
Item Type:Essay (Master)
Clients:
Brandweer Fryslân
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:85 business administration, organizational science
Programme:Business Administration MSc (60644)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/788
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page