University of Twente Student Theses

Login

De weg naar succesvol veranderen! : toetsen van Kotters model op de implementatie van 3D & 4D bij projecten van VolkerWessels Infra NL

Miedema, J.J. (2019) De weg naar succesvol veranderen! : toetsen van Kotters model op de implementatie van 3D & 4D bij projecten van VolkerWessels Infra NL.

[img] PDF
3MB
Abstract:“VolkerWessels leading the digital change” is één van de speerpunten in de visie van VolkerWessels Infra NL. Daarmee is gezegd dat er hoge prioriteit wordt gegeven aan de digitalisatie in de bouw, om mede daardoor de beste bouwer van Nederland te kunnen worden. Robots, 3D-printers en kunstmatige intelligentie lijken vooruitstrevend en ver weg, maar de ontwikkelingen gaan dusdanig snel, dat bedrijven niet langer een afwachtende houding kunnen aannemen. De digitalisatie heeft zich al bewezen, het is nu zaak om met een succesvolle weg van verandering de digitale transformatie door te voeren. In dit onderzoek is het implementatieproces van BIM-toepassingen 3D ontwerpen en 4D plannen op drie projecten geanalyseerd. 3D en 4D zijn volwassen toepassingen, die volgens de visie van VolkerWessels Infra NL de minimale norm zijn binnen integrale projecten. Echter, uit eerste analyses blijkt dat deze toepassingen niet op alle projecten conform de visie zijn geïmplementeerd. Literatuuronderzoek daarentegen toont aan dat het gebruik van 3D ontwerpen en 4D plannen 4% van de faalkosten kan reduceren (USP Marketing Consultancy, 2010). Met behulp van literatuurstudie is een theoretisch model opgesteld, dat is gebaseerd op het verandermanagementmodel van Kotter (1995). Dit theoretisch model bestaat uit achttien factoren, welke volgens de theorie relevant zijn voor de implementatie van BIM in de AEC-industrie. Op basis van dit model zijn diepte-interviews uitgevoerd, waarmee de kritische factoren van het implementatieproces van 3D en 4D binnen VolkerWessels Infra NL zijn onderzocht.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:ET: Engineering Technology
Subject:56 civil engineering
Programme:Construction Management and Engineering MSc (60337)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/78970
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page