University of Twente Student Theses

Login

Controle is goed, vertrouwen is beter? : Relatiebeheer tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bij een gemeentelijke organisatie

Bröker, D. (2019) Controle is goed, vertrouwen is beter? : Relatiebeheer tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bij een gemeentelijke organisatie.

[img] PDF
879kB
Abstract:In deze scriptie is voor de gemeente Hof van Twente onderzoek gedaan naar het verbeteren van relaties die zij heeft met externe partijen die uitvoering geven aan haar beleid. Er is gekozen om twee relaties te onderzoeken, Gildebor en Salut. Gildebor doet het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en Salut heeft een breed scala aan taken in het welzijnswerk. Er is een literatuuronderzoek gedaan naar factoren die opdrachtgever- en opdrachtnemerrelaties tot een succes maken. Hierbij is verdiept in buyer-supplier literatuur en twee rivaliserende theorieën die vanuit verschillende perspectieven opdrachtgever- en opdrachtnemerrelaties typeren. Dit zijn Agencytheorie en Stewardshiptheorie. Op basis van dit theoretisch kader, zijn er acht aspecten opgesteld die van belang zijn binnen relatiebeheer. De huidige situatie is op basis van deze aspecten met behulp van kwalitatieve interviews geanalyseerd. Uit de analyse van de huidige relaties blijkt dat de relatie met Gildebor momenteel meer lijkt op een principaal-agent relatie, terwijl de relatie met Salut eerder kan worden getypeerd volgens de Stewardshiptheorie. De voornaamste aanbeveling voor de gemeente om de relatie met Gildebor te verbeteren is om meer resultaatgerichte afspraken te maken en de invulling van de uitvoering van taken aan Gildebor over te laten. Verder moet het partnerschap en bijbehorende gezamenlijke doelen in het achterhoofd worden gehouden, zodat de relatie niet te zakelijk wordt. Binnen de relatie met Salut moet de gemeente meer verantwoordingsinformatie ontvangen. Het vertrouwen binnen deze relatie is echter essentieel, waardoor de gemeente zich niet te veel volgens Agencytheorie moet gaan gedragen. Verder worden er nog algemene aanbevelingen voor de gemeente gedaan met betrekking tot opdrachtgever- en opdrachtnemerrelaties.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Gemeente Hof van Twente, Goor, Nederland
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:58 process technology, 70 social sciences in general, 88 social and public administration
Programme:Industrial Engineering and Management BSc (56994)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/79380
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page