University of Twente Student Theses

Login

Baanverwachting : Het verschil in baanverwachting tussen autochtone leerlingen en leerlingen met een migratieachtergrond

Dennebos, Dennis (2019) Baanverwachting : Het verschil in baanverwachting tussen autochtone leerlingen en leerlingen met een migratieachtergrond.

[img] PDF
602kB
Abstract:Dit onderzoek kijkt naar het verschil in baanverwachting onder leerlingen van 15 jaar in Nederland. Specifiek wordt in kaart gebracht of hierin verschillen zijn tussen autochtone leerlingen en leerlingen met een migratieachtergrond. Er is gewerkt met de dataset van het PISA-onderzoek uit 2015. Eerder onderzoek laat zien dat leerlingen met een migratieachtergrond zich veel hoger inschatten wat betreft verwachte beroepsstatus dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Dit onderzoek geeft eerst een overzicht van de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Vervolgens is er door middel van een regressieanalyse gekeken of er ook in de PISA-data een verschil gevonden kan worden tussen deze twee groepen leerlingen en zo ja, welke factoren hierbij een rol spelen. De analyses op de PISA-data laten zien dat de factoren die volgens de onderzoeksliteratuur van belang zijn, niet samenhangen met het verschil in baanverwachting tussen autochtone leerlingen en leerlingen met een migratieachtergrond.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:70 social sciences in general, 77 psychology, 81 education, teaching
Programme:Educational Science BSc (56613)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/80267
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page