University of Twente Student Theses

Login

Het verklaren van verschillen in prestaties van Nederlandse gemeenten op het gebied van de energietransitie en de transitie in het sociale domein

Molema, Manouska (2020) Het verklaren van verschillen in prestaties van Nederlandse gemeenten op het gebied van de energietransitie en de transitie in het sociale domein.

[img] PDF
1MB
Abstract:In dit onderzoek wordt de vraag beantwoord in welke mate verschillen in de outcome van Nederlandse gemeenten, op het gebied van de energietransitie en de transitie in het sociale domein samenhangen met verschillen in de context, throughput en output van gemeenten. De veronderstelde samenhang is onder andere gebaseerd op het IOO Model (Boyne 2002) en het cybernetic system model (Scott, 1987). Conclusie is dat er verschillen zijn in samenhang tussen deze transities. Op het gebied van de energietransitie hangt outcome gedeeltelijk samen met output en context, output gedeeltelijk met input en context, en input gedeeltelijk met context. In het sociale hangen deze variabelen ook met elkaar samen is er aanvullend ook een samenhang geconstateerd tussen outcome en output. Dit is een onverwachte richting op basis van het theoretische model, maar een verwachte richting op basis van de kenmerken van het sociale domein. In verhouding is er sprake van een sterkere samenhang tussen de prestatievariabelen in het sociale domein dan op het gebied van de energietransitie. Met de uitkomsten van dit onderzoek is duidelijk geworden dat voor complexere taken, waarbij alle variabelen met elkaar samenhangen in meerdere richtingen, het getoetste model niet volledig bruikbaar is.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/80619
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page