University of Twente Student Theses

Login

Preoperatieve analyse van de Grote Canal Wall Prosthesis met behulp van een 3D-model bij patiënten met een radicaalholte

Groot, N.T. de and Ubbink, S.G.A. and Michels, V.M.W. and Kortman, M.E. (2020) Preoperatieve analyse van de Grote Canal Wall Prosthesis met behulp van een 3D-model bij patiënten met een radicaalholte.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Een cholesteatoom is een ophoping van plaveiselepitheel en keratine in het middenoor en/of de luchthoudende cellen van het mastoïd en kan door middel van een Canal Wall Down (CWD) mastoïdectomie worden verwijderd. Hierbij wordt een radicaalholte gevormd die vaak de aanleiding is voor infecties, vertigo en ottoroe. Voorheen werd de gehoorgangachterwand gereconstrueerd met de Grote Canal Wall Prosthesis (GCWP). Deze prothese wordt niet meer geplaatst vanwege complicaties veroorzaakt door de mastoïdholte. Tegenwoordig is het mogelijk om de mastoïdholte te oblitereren. Deze mogelijkheid tot oblitereren maakt de GCWP wellicht weer klinisch toepasbaar. Naast het oblitereren van de mastoïdholte, levert het patiëntspecifieker maken van de prothese ook betere resultaten op. In dit onderzoek wordt de preoperatieve plaatsing van de GCWP geanalyseerd met behulp van een patiëntspecifiek 3D-model van het temporaalbot. Met behulp van een literatuurstudie worden eisen opgesteld voor zowel een gehoorgangachterwand prothese als het 3D-model. De GCWP wordt door een KNO-arts in de 3D-modellen geplaatst. De plaatsing van de GCWP wordt vervolgens aan de hand van de opgestelde eisen geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat de GCWP de mastoïdholte en het epitympanum onvoldoende afdekt. Daaruit kan worden geconcludeerd dat de prothese alleen geschikt is voor patiënten met een benige gehoorgang en epitympanum korter dan 16 mm. Door limitaties en onbetrouwbaarheid van enkele parameters kan geen uitspraak worden gedaan over de klinische toepasbaarheid van de GCWP. Vervolgonderzoek moet zich richten op de validiteit en betrouwbaarheid van de parameters, een grotere onderzoeksopzet, materiaaleigenschappen van de GCWP en de toegevoegde waarde van preoperatieve voorbereiding bij de plaatsing van de GCWP.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/81501
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page