University of Twente Student Theses

Login

Een nieuwe applicator ter optimalisatie van de stabiliteit en positionering van de laser-fiber tijdens photodynamische therapie van tumoren in de sinonasale ruimte

Dijkstra, C.G. and Eikholt, A.A. and Heiligenberg, J. van den and Vries, B.M. de (2020) Een nieuwe applicator ter optimalisatie van de stabiliteit en positionering van de laser-fiber tijdens photodynamische therapie van tumoren in de sinonasale ruimte.

[img] PDF
28MB
Abstract:Voor de behandeling van in situ tumoren in de sinus maxillaris wordt in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) gebruik gemaakt van photodynamische therapie (PDT). In de huidige klinische praktijk wordt de behandeling door middel van handmatige positionering van de PDT-laser-fiber uitgevoerd. Echter, om een veilige en effectieve PDT-behandeling te realiseren is het van belang dat een stabiele en een nauwkeurige positionering van de PDT-laser-fiber ontwikkelt wordt. Een nauwkeurige positionering en een stabiele belichting zullen resulteren in maximale schade in het tumor-weefsel en minimale schade in omliggend gezond-weefsel, waardoor de overlevingskans en de genezing van de patiënt toenemen en postoperatieve klachten afnemen. Als oplossing hiervoor is, met behulp van de opgestelde eisen vanuit het AvL, een concept 3D-CAD applicator ontwikkeld. De applicator biedt een stabiele en nauwkeurige positionering van de laser-fiber door gebruik te maken van een aantal functionaliteiten die ook worden toegepast in een standaard flexibele endoscoop. Deze functionaliteiten zijn voor dit concept vereenvoudigd of aangepast om aan de eisen van het AvL te voldoen. De ontwikkelde applicator biedt de mogelijkheid om getransleerd te worden in twee richtingen, heeft de mogelijkheid om de applicator-tip te laten buigen en biedt werkkanalen voor een laser-fiber, EM-sensor en een liniaal. Door de combinatie van deze mogelijkheden biedt de nieuwe applicator de potentie om een efficiënte PDT-behandeling in onder andere de sinonasale ruimte te bewerkstelligen.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine, 50 technical science in general
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/81510
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page