University of Twente Student Theses

Login

Stappen richting een beweegziekenhuis : Een kwalitatief onderzoek naar de effectieve organisatiebrede implementatie van de innovatie 'ZGT beweegt'

Potze, Annemieke and Niessink, Vera (2020) Stappen richting een beweegziekenhuis : Een kwalitatief onderzoek naar de effectieve organisatiebrede implementatie van de innovatie 'ZGT beweegt'.

[img] PDF
1MB
Abstract:ZGT streeft naar het worden van een beweegziekenhuis, waarbij patiënten gestimuleerd worden tot beweging. Op dit moment vindt een pilot van ‘ZGT beweegt’ plaats. Dit onderzoek brengt in kaart welke stappen ZGT kan zetten om ‘ZGT beweegt’ effectief organisatiebreed te implementeren. Ter beantwoording van de onderzoeksvraag zijn 29 semigestructureerde interviews afgenomen. Er is gesproken met projectleiders van beweegziekenhuizen, en bij ZGT met de bestuurs- en managementlaag, unithoofden, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Hierbij is gekeken naar de leerpunten van koploper beweegziekenhuizen en ervaringen met de pilot van het project. Daarnaast is onderzocht hoe stakeholders kunnen bijdragen aan de implementatie. Uit dit onderzoek is gebleken dat beweegziekenhuizen implementatie per afdeling aanpakken. Hierbij stellen zij met een multidisciplinaire werkgroep een implementatieplan op. Er is geen significante verhoging in fysieke activiteit gemeten. ‘ZGT beweegt’ is geen onderdeel van standaard zorg door o.a. de korte implementatieperiode. Unithoofden blijken een centrale rol te hebben bij de implementatie. Het verwerken van ‘ZGT beweegt’ in de visie is de verantwoordelijkheid van de bestuurs- en managementlaag. Het toepassen van een combinatie van top-down en bottom-up methode, waarbij implementatie multidisciplinair én afdelingsspecifiek wordt aangepakt, is een belangrijke stap om effectieve organisatiebrede implementatie van ‘ZGT beweegt’ te bereiken.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:01 general works, 70 social sciences in general, 85 business administration, organizational science
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/81633
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page