University of Twente Student Theses

Login

Internetvaardigheden, Lokale Digitale burgerparticipatie en Vertrouwen in de Lokale Overheid - Een onderzoek naar samenhang en effecten

Smeitink, J. (2020) Internetvaardigheden, Lokale Digitale burgerparticipatie en Vertrouwen in de Lokale Overheid - Een onderzoek naar samenhang en effecten.

[img] PDF
1MB
Abstract:In de laatste decennia hebben verschillende auteurs zoals Schaap (2019) en van Reybrouck (2016) opgemerkt dat het vertrouwen van burgers in de representatieve democratie is afgenomen. Dit speelt ook op lokaal niveau, in gemeenten. Uit de literatuur blijkt dat lokale burgerparticipatie een positief effect heeft op het vertrouwen van burgers in gemeente-instanties (Pateman, 1970; Barber, 1990; Denters & Klok, 2006). Het is echter onduidelijk of en hoe in Nederland lokale digitale burgerparticipatie het vertrouwen van burgers in (lokale) politiek-bestuurlijke instanties beïnvloedt. Verder blijkt uit de literatuur dat de internetvaardigheden van Nederlanders ongelijk verdeeld zijn (Van Deursen & Van Dijk, 2009a; 2009b; 2010a; 2014). Internetvaardigheden spelen waarschijnlijk een rol in wie participeert en wie niet (Bélanger & Carter, 2009, p. 134). Uit dit master thesis onderzoek blijkt dat burgers met sterke internetvaardigheden bij lokale digitale burgerparticipatie worden oververtegenwoordigd ten opzichte van burgers met zwakke internetvaardigheden. Daarnaast hebben burgers die op lokaal niveau digitaal geparticipeerd hebben een sterker vertrouwen in de lokale overheid dan burgers die niet op lokaal niveau geparticipeerd hebben. Verder laten interviews met burgers zien dat zowel de uitkomst als het proces van lokale digitale burgerparticipatie een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van vertrouwen in de lokale overheid.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/82694
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page