University of Twente Student Theses

Login

Verweven maar ook samen? : Een analyse van de economische verwevenheid tussen de twee grootste Twentse gemeenten, Enschede en Hengelo

Vergert, K.J.A. ten (2020) Verweven maar ook samen? : Een analyse van de economische verwevenheid tussen de twee grootste Twentse gemeenten, Enschede en Hengelo.

[img] PDF
2MB
Abstract:In het boek ‘Triumph of the City’ van Glaeser (2011) wordt het belang van de stad aangestipt. Deze scriptie gaat over het belang van de Twentse steden, Enschede en Hengelo en de onderlinge verwevenheid. Dit onderzoek beschrijft de economische profielen van deze twee steden, het onderzoekt hoe deze twee steden economisch met elkaar verweven zijn en in welke mate er economische samenwerking tussen de steden plaatsvindt. De theoretische basis voor dit onderzoek ligt in studies over intergemeentelijke samenwerking, agglomeratiekracht, netwerkkracht en borrowed size. Dit zijn concepten die ondersteuning bieden bij het versterken van de economische positie van gemeenten en regio’s. Door de analyse van de resultaten uit zowel beleidsstukken en interviews kan antwoord gegeven worden op de vraagstelling: In welke mate en op welke manier is er in het economisch beleid van de gemeente Enschede en de gemeente Hengelo aandacht voor de economische verwevenheid, en sprake van economische samenwerking tussen de twee gemeenten? Aan de hand van de resultaten kan geconcludeerd worden dat hoewel de profielen van de twee gemeenten verschillen, er wel degelijk sprake is van een zekere economische verwevenheid tussen beide. De beleidsmatige samenwerking van Enschede en Hengelo is echter alleen terug te vinden op zowel het regionale als euregionale niveau. De onderlinge economische samenwerking tussen uitsluitend Enschede en Hengelo, dat wil zeggen zonder de andere Twentse gemeenten, is op dit moment niet terug te vinden in het huidige formele economische beleid van de twee gemeenten.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:88 social and public administration
Programme:Public Administration MSc (60020)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/83108
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page