University of Twente Student Theses

Login

Evaluatie van de usability problemen en persuasiviteit van mijnERAS. Een kwalitatief onderzoek naar de usability problemen en persuasiviteit van de postoperatieve herstelapp mijnERAS.

Doppen, C. (2020) Evaluatie van de usability problemen en persuasiviteit van mijnERAS. Een kwalitatief onderzoek naar de usability problemen en persuasiviteit van de postoperatieve herstelapp mijnERAS.

[img] PDF
1MB
Abstract:Achtergrond: De app mijnERAS is een postoperatieve herstelapp waarbij een herstelplan met te behalen doelen per dag gepresenteerd wordt aan de patiënt voor een optimaal herstel. Om een app optimaal te laten functioneren zijn de usability en persuasiviteit van een app erg belangrijk. Methode: In totaal waren er twaalf participanten, allen slokdarmpatiënten. Voor de usability testen is gebruik gemaakt van de think-aloud methode. Voor het onderzoeken van de persuasiviteit zijn semigestructureerde interviews afgenomen, waarbij de vragen geïnspireerd zijn op het PSD-model. De getranscribeerde data is inductief en deductief gecodeerd en verwerkt in de resultatensectie. Resultaten: In totaal zijn dertien usability problemen gevonden, bestaande uit kritieke problemen (n = 1), grote problemen (n = 5) en kleine problemen (n = 7). In het onderzoek naar de persuasiviteit bleek dat met name de primary task support en dialogue support als onvoldoende (n = 4) werden ervaren. Conclusie: De usability van de app kan op verschillende onderdelen verbeterd worden, met name de navigatie. Toekomstige doorontwikkeling en onderzoek zal moeten uitwijzen of de gevonden problemen verholpen zijn. De persuasiviteit verdient op de onderdelen primary task support en dialogue support extra aandacht, waarbij een vorm van gamification een waardevolle toevoeging kan zijn aan de app.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/83684
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page