University of Twente Student Theses

Login

Laser Speckle Contrast Imaging en Fluorescence Imaging als kwantitatieve peroperatieve beoordeling van darmdoorbloeding ter ondersteuning van het chirurgisch oordeel

Beelen, S.M.J. van and Haans, F.P.N.M. and Teunissen, S.E.M. and Zee, J.M. van der (2019) Laser Speckle Contrast Imaging en Fluorescence Imaging als kwantitatieve peroperatieve beoordeling van darmdoorbloeding ter ondersteuning van het chirurgisch oordeel.

[img] PDF
3MB
Abstract:Probleemstelling: Na diagnose van darmischemie is resectie van uitsluitend het aangedane stuk darm wenselijk. Resectie volgt uit de peroperatieve beoordeling van de mate van doorbloeding, die hedendaags enkel door de chirurg wordt uitgevoerd. Deze beoordeling is niet kwantitatief, waardoor de doorbloeding op de resectieranden suboptimaal kan zijn en een per primam genezende anastomose niet altijd geconstrueerd kan worden. Hierdoor bestaat een kans op naadlekkages als complicatie. Om hier een oplossing voor te bieden, is het wenselijk een kwantitatieve maat voor de doorbloeding te bepalen middels optisch-beeldvormende technieken. Methode: Op basis van een literatuurstudie zijn één of meerdere technieken gekozen op de drie zwaarstwegende criteria: field of view (FOV), meetvlak en klinische toepasbaarheid. Deze zijn getest op een fantoom, welke het mesenteriaal vaatbed en het darmweefsel simuleert. Negen stroomsnelheden werden aangeboden om zowel gezonde als afwijkende stromingen na te bootsen. Hiermee werden parameters als Perfusion Units (PU) middels Laser Speckle Contrast Imaging (LSCI) en snelheid van de signaalverandering, T1/2MAX en tijdsratio middels Fluorescence Imaging (FI) bepaald. Resultaten: LSCI en FI bieden de meeste potentie vanwege het FOV, meetvlak en de huidige klinische toepasbaarheid. Uit de resultaten van de fantoomstudie blijkt dat LSCI de parameter PU geeft die oplopen bij een stijgende stroomsnelheid. Voor FI geldt dat de snelheid van de signaalverandering toeneemt, terwijl de T1/2MAX en de tijdsratio dalen met een toenemende stroomsnelheid. Conclusie: Zowel LSCI als FI hebben potentie ter beoordeling van de darmdoorbloeding. Echter, LSCI geeft een relatieve maat voor de bloedvoorziening, wat kwantificatie bemoeilijkt. Middels FI is een kwantitatieve maat wel mogelijk door de bepaling van de snelheid van de signaalverandering, T1/2MAX en de tijdsratio. De toepasbaarheid van FI dient verder onderzocht te worden in een klinische vervolgstudie.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/85452
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page