University of Twente Student Theses

Login

Verlichting in de verkeerde richting Homogenisering van de veldverlichting door een correctiescript in MATLAB op basis van een Composite Fluorescence Molecular Imaging fantoom om oesophaguscarcinomen duidelijker weer te geven. (HAAI)

Boekel, Marlijn van and Roos, Daan and Vries, Kirsten de and Wal, Veerle van der (2021) Verlichting in de verkeerde richting Homogenisering van de veldverlichting door een correctiescript in MATLAB op basis van een Composite Fluorescence Molecular Imaging fantoom om oesophaguscarcinomen duidelijker weer te geven. (HAAI).

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Steeds meer onderzoek toont aan dat het gebruik van fluorescentie-endoscopie de detectie van oesophaguscarcinomen verbetert. Echter, de interpretatie van deze beelden blijkt uitdagend. Endoscopisten moeten veel ervaring opdoen, voordat eenduidige conclusies getrokken kunnen worden over de detectie van oesophaguscarcinomen. Veel verschillende parameters hebben invloed op het beeld, waaronder de inhomogeniteit van de veldverlichting. Onderbelicht tumorweefsel zal minder fluorescent signaal produceren, waardoor een verhoogde kans bestaat dat het carcinoom gemist wordt. Wanneer voor deze inhomogeniteit gecorrigeerd wordt, levert dit meer vergelijkbare beelden op, wat de interpretatie tussen endoscopisten en de algehele detectie positief be¨ınvloedt. In deze studie is een methode ontwikkeld om de veldverlichting te analyseren aan de hand van vijf punten in een Composite Fluorescence Molecular Imaging fantoom. Om de veldverlichting te homogeniseren is een MATLAB-script geschreven dat compensatie op basis van een correctiematrix mogelijk maakt. De matrices worden toegepast op de beelden van fluorescente oesophaguspreparaten van de lopende ORCA-studie in het UMCG. Afbeeldingen van de preparaten en de fantomen zijn vlak na elkaar en onder dezelfde omstandigheden gemaakt, wat het toepassen van de correctiematrices mogelijk maakt. Om te onderzoeken of het huidige fantoom een juiste weergave van de veldverlichting geeft, is in aanvullend onderzoek gekeken of het toevoegen van referentiepunten of het gebruik van een uniform monster een meer realistische voorstelling geeft. Het toepassen van de correctiematrix maakt een versterking tot 50% mogelijk richting de randen van het veld. Resultaten van gecorrigeerde beelden van oesophaguspreparaten laten een maximale intensivering zien van 16,9% voor onderbelichte pixels. Het aanvullend onderzoek toont een complexere analyse van de veldverlichting dan het huidige fantoom met meer lokale minima en maxima. Ook wordt een verhoogde intensiteit aan de randen waargenomen. De veldverdeling verkregen uit het uniforme monster geeft vergelijkbare resultaten aan het middelpunt van het correctiefantoom, maar biedt weinig mogelijkheden voor het eenvoudiger opstellen van een correctiematrix. De conclusie is dat compensatie van de veldverlichting aan de hand van een fantoom mogelijk is. Dit geeft bij de opname van een preparaat, welke in het midden van het veld geplaatst is, al een duidelijke verbetering. Wanneer een vergelijkbare correctiematrix in de toekomst op endoscopische beelden wordt toegepast, kan dit tumordetectie in onderbelichte delen van het beeld mogelijk maken. Er moet nader onderzoek gedaan worden naar de verbetering van het correctiefantoom.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/86385
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page