University of Twente Student Theses

Login

Een computermodel voor simulatie van het neonatale lymfesysteem - Implementatie van een lymfatische module aan het cardiorespiratoir computermodel Explain voor meer inzicht in de neonatale fysiologie

Bomers, A.W.M and Jochem, K.Y. and Stegeman, M. and Streek, J. van de (2021) Een computermodel voor simulatie van het neonatale lymfesysteem - Implementatie van een lymfatische module aan het cardiorespiratoir computermodel Explain voor meer inzicht in de neonatale fysiologie.

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Het lymfatisch systeem van de neonaat is complex en relatief onderbelicht. Daarom is het lastig om in korte tijd causale verbanden te leggen tussen klinische symptomen en pathologieën om van daaruit een juiste behandeling voor de patiënt in te zetten. Momenteel wordt er in het Radboud UMC Amalia Kinderziekenhuis gewerkt met een explanatory mathematical physiological model, genaamd Explain, die de dynamische interacties en relaties van de neonatale anatomie en fysiologie beschrijft. Dit model maakt de fysiologie en pathologieën inzichtelijker en werkt hypothese genererend. Zo kan het model ondersteunen bij de behandeling van de neonaat. Dit model bevat echter alleen het cardiovasculaire en respiratoire systeem. Hier presenteren we de implementatie van het lymfatisch systeem als nieuwe module in de huidige versie van Explain. In deze nieuwe module wordt het lymfatisch systeem gepresenteerd als één lymfangion, aangesloten op de bloedcirculatie. Het lymfangion is de functionele pompeenheid van de lymfatische collectorvaten. Op deze manier is het mogelijk om de lymfe flow, drukken en volume opslag in het lymfatisch systeem te simuleren. Ondanks de vereenvoudiging van het model, brengt het al wel vele inzichten over de fysiologie van het lymfatisch systeem. Om het model bruikbaar te maken voor de kliniek zullen nog een aantal aanpassingen en uitbreidingen aan het model gemaakt moeten worden die ervoor zorgen dat de lymfatische module de fysiologie van het lymfatisch systeem beter benadert.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
Radboud UMC, Nijmegen, The Netherlands
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/86386
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page