University of Twente Student Theses

Login

COVID-19 beademing vanuit een andere hoek : De invloed van bed- en patiëntpositie op de beademing van COVID-19 patiënten

Geraats, S. and Heikens, N.H. and Welleweerd, A. and Woerts, C.A. (2021) COVID-19 beademing vanuit een andere hoek : De invloed van bed- en patiëntpositie op de beademing van COVID-19 patiënten.

[img] PDF
7MB
Abstract:COVID-19 is het meest recente virus dat door de WHO is verklaard tot pandemie. Het virus, dat ernstige longschade kan veroorzaken, zorgt dat een klein deel van de patienten aan de beademing op de IC belandt. De longen van iedere IC-patient zijn afwijkend aangedaan en het is een grote uitdaging om iedere patient optimaal te beademen. Vanuit de praktijk is geconstateerd dat een positieverandering van dertig naar nul graden bij enkele beademde COVID-19-patienten zorgt voor een significante toename van het teugvolume. Omdat een directe verklaring uitbleef, is in dit onderzoek gezocht naar een mogelijke verklaring voor dit ‘nul graden effect’ en bij welke patienten dit een verbetering in teugvolume kan opleveren. Met behulp van ANSYS 2020 R2 is een gesimplificeerd statisch Finite Element Method model geconstrueerd van een humane long. Hierin is per longsegment meermaals het segmentvolume gemeten terwijl verschillende parameters zijn aangepast. Zo zijn verschillende configuraties geanalyseerd met gezond, fibrotisch, emfysemateus, ARDS longweefsel en combinaties hiervan in verschillende posities en met verschillende intra-abdominale drukken. Uit het model is gebleken dat zowel de gesuperponeerde druk als de intra-abdominale druk bij kunnen dragen aan het ‘nul graden effect’. Deze twee drukken, afzonderlijk of gecombineerd, zorgen in specifieke configuraties voor fenotypes waarbij het ‘nul graden effect’ optreedt door rekrutering van longweefsel met overdistentie of atelectase.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/86453
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page