University of Twente Student Theses

Login

Voorkeuren en behoeftes van zorgverleners in het samen beslissen over gepersonaliseerde nacontrole bij borstkanker en het gebruik van persoonlijk risico-informatie hierin

Battjes, M.S. (2021) Voorkeuren en behoeftes van zorgverleners in het samen beslissen over gepersonaliseerde nacontrole bij borstkanker en het gebruik van persoonlijk risico-informatie hierin.

This is the latest version of this item.

[img] PDF
1MB
Abstract:Het aantal borstkankerpatiënten blijft toenemen en de overlevingskans van borstkanker is vergroot, waardoor er een toenemende behoefte voor nacontroles. De huidige richtlijn staat ter discussie, aangezien voor de meeste vrouwen een intensieve nacontrole niet leidt tot een betere overleving. Het doel van dit onderzoek is daarom om de behoeften en voorkeuren van zorgverleners betreffende samen beslissen over gepersonaliseerde nacontrole en het gebruik van uitkomstinformatie hierin in kaart te brengen. Het is belangrijk om te achterhalen of de zorgverleners bereid zijn om objectief mee te denken met de patiënt over de inrichting van de nacontrole. Hiervoor zijn semigestructureerde interviews afgenomen met 21 zorgverleners die betrokken zijn bij de nacontrole en/of nazorg van borstkankerpatiënten. Tijdens de interviews zijn er vijf hoofdthema’s uitgevraagd: ‘Huidige informatievoorziening’, ‘Huidige besluitvorming’, ‘Minder intensieve nacontrole’, ‘Gezamenlijke besluitvorming’ en ‘Risico-informatie bij gezamenlijke besluitvorming’. De transcripten zijn geanalyseerd door middel van een thematische analyse. Uit de resultaten is gebleken dat de meeste zorgverleners een voorstander zijn van gezamenlijke besluitvorming en het gebruik van persoonlijk risico-informatie hierin. Als randvoorwaarde voor gezamenlijke besluitvorming en een minder intensieve nacontrole wordt frequent genoemd dat in deze gevallen rekening gehouden moet worden met de verschillende risicogroepen. De conclusie is daarom dat zorgverleners open staan voor gezamenlijke besluitvorming en het gebruik van persoonlijk risico-informatie als basis voor een gepersonaliseerde nacontrole van borstkankerpatiënten. Hiervoor is het essentieel dat de informatievoorziening verbeterd wordt.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Programme:Health Sciences BSc (56553)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/86484
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page