University of Twente Student Theses

Login

Post-prandiale glucoserespons van insuline-afhankelijke patiënten met Diabetes mellitus type 2 : een individuele benadering op de behandeling

Harbers, J.W.B. and Huberts, M. and Rooy, E.A. van and Ruiter, A.T. (2021) Post-prandiale glucoserespons van insuline-afhankelijke patiënten met Diabetes mellitus type 2 : een individuele benadering op de behandeling.

[img] PDF
3MB
Abstract:Insuline-afhankelijke Diabetes mellitus type 2 (T2DM)-patiënten hebben op de lange termijn een verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen. De berekening van de insulinetoediening is gebaseerd op algemene populatiegegevens. Om tot een individuele benadering voor de patiënt te komen, is inzicht nodig in de factoren die van invloed zijn op de post-prandiale glucoserespons (PPGR). Allereerst is geanalyseerd in welke mate patiënten hun glucosewaarden kunnen reguleren aan de hand van de coëfficiënt of variation (CV) en de time in range (TIR). Vervolgens is onderzoek gedaan naar de piekhoogte, stijgtijd, het aantal mono- en bifasen en de richtingscoëfficiënt. Van alle patiënten voldoet 67% niet aan de TIR-streefwaarde. Verder is vooral in de ochtend sprake van een sterke stijging van de PPGR. Ook blijkt dat bij het bepalen van de insulinedosering patiënten rekening houden met het preprandiale glucoseniveau. Factoren die in de dataset van invloed zijn op de PPGR zijn het aantal genuttigde koolhydraten, het preprandiale glucoseniveau, de insulinetoediening en het Dawn-effect. Geconcludeerd kan worden dat patiënten op dit moment hun bloedglucoseniveau slecht kunnen reguleren. Verschillende factoren zijn van invloed op de PPGR. Een aanbeveling voor vervolgonderzoek is om deze verschillende factoren mee te nemen naar een individuele benadering van de insulinedosering.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine, 50 technical science in general
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/86540
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page