University of Twente Student Theses

Login

De mate van persen bij patiënten op zes weken na een Manchester-Fothergill operatie - een pilot studie gebaseerd op anatomische metingen aan MRI-beelden, in vergelijking met preoperatief en één jaar postoperatief

Visser, A. and Klein Teeselink, L. and Eggermont, S. (2021) De mate van persen bij patiënten op zes weken na een Manchester-Fothergill operatie - een pilot studie gebaseerd op anatomische metingen aan MRI-beelden, in vergelijking met preoperatief en één jaar postoperatief.

[img] PDF
2MB
Abstract:Doelstelling Het doel van deze pilotstudie is onderzoeken in welke mate patiënten op zes weken na een Manchester-Fothergill maximaal persen tijdens de eerste controleafspraak. Het vermoeden is dat dit niet gebeurd door de strenge leefregels die de patiënten tot dan hebben gevolgd voor het herstel. Methode De MRI-scans van drie patiënten en vijftien gematchte vrijwilligers zonder verzakkingsklachten zijn geanalyseerd. Patiënten zijn gescand preoperatief, zes weken postoperatief en één jaar postoperatief. Alle MRI-scans zijn gemaakt met de patiënt liggend in rust, liggend persen en staand in rust. Verschillende parameters zijn geanalyseerd, waaronder de afstand van de blaasbodem en de baarmoedermond tot de pubococcygeal (PCL) referentielijn line, de lengte en de oppervlakte van de hiatus levator. Er zijn beschrijvende en statistische analyses uitgevoerd. Resultaten Bij één patiënte is op geen enkele datasets verandering te zien in afstanden van de organen tot de PCL, duidende op geen bekkenbodemfunctionaliteit. Bij de twee andere patiënten lijkt er wel sprake te zijn van een toename in mate van persen op één jaar postoperatief ten opzichte van zes weken postoperatief. Conclusie Deze pilotstudie steunt de vermoedens dat patiënten na een Manchester-Fothergill operatie tijdens de controleafspraak zes weken postoperatief in mindere mate persen dan op één jaar postoperatief.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:33 physics, 44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/87468
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page